25 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

За специалисти: Международна конференция „Строителните отпадъци като ресурс“

Рециклирането на строителни материали, приложението им, иновативни проекти, критичен анализ на нормативната уредба, богат чуждестранен опит – това са част от акцентите на международната конференция „Строителните отпадъци като ресурс“. Тя ще се проведе на 31 март, в рамките на изложения Архитектурно-строителна седмица и Green Energy в София.

Във форума ще участват представители на държавни институции, на бизнеса от България и чужбина и научните среди. Събитието се реализира съвместно от Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Интер Експо Център и водещи строителни компании.

Панел- „Законодателството“

Какви са българското и чуждестранните законодателства? МОСВ ще представи нормативните правила при управлението на строителните отпадъци.

МРРБ ще представи строителните материали и продуктите след подготовка за повторна употреба. Инж. Румяна Захариева с критичен анализ нормативната уредба.

Панел – „Възможности и предизвикателства“

Научният си опит ще споделят експертите от УАСГ. Специално място те отделят на проекта „Clean and Circle”, насочен върху развитието на иновации в кръговата икономика. Фокусът е върху водите, енергията и управлението на отпадъци. Инж. Боян Петров ще даде подробности за особеностите и приложенията на рециклираните добавъчни материали. Оползотворяването на специфичните отпадъчни потоци ще презентира инж. Даниел Евлогиев, а инж. Румяна Захариева – условията за пълноценното използване на строителните отпадъци.

Панел – „Ключов за България проект и чуждестранният опит“

Решенията и добрите практики ще бъдат представени от водещи експерти.Публиката ще се запознае със системните решения за превръщане на строителните отпадъци в строителни ресурси. Специален акцент ще бъде поставен върху MOBICCON-PRO – международният изследователски проект в сферата на кръговата икономика в строителството. Той се разработва от консорциум с 10 европейски организации и голяма българска строителна компания.

Стефания Бутера (DTI – Дания) ще представи иновативни решения за селективно разрушаване, а Бьорн Коопманс и Давид Моник (IDEA consult) ще демонстрират опита на Белгия при оползотворяването на строителните отпадъци.

Related Articles

Изграждат модерен кампус за спортните надежди в Стара Загора

Проект, насочен към спортното бъдеще на Стара Загора, стартираха символично с първа копка двама от зам.-кметовете на общината - Надежда Чакърова и арх. Мартин...

Пясъчни мандали правят тибетски монаси в Бургас

Бургас домакинства през уикенда и днес на поредица от събития, свързани с културата, духовността и традициите на Изтока. В морския град има демонстрации на древното...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ