7 C
Пловдив
събота, март 2, 2024

За по-чист въздух в София: спират 20-годишни коли на бензин и дизел

Кметът на София Йорданка Фандъкова предвижда 5-кратно намаляване на нивото на фините прахови частици във въздуха в столицата, ако старите автомобили не бъдат допускани в центъра на града. “Ако бъдат въведени нискоемисионни зони, нивото на азотните диоксиди може да спадне 6-7 пъти”, посочи тя.

“Първият етап, който сме предложили – в една малка зона, е със спиране на най-старите автомобили – 20-30-годишни коли, които се движат на бензин и дизел. Очакванията са, че 20% от техните водачи ще се пренасочат към публичния транспорт, тоест ще оставят автомобилите си”, обясни Фандъкова.

Столичният кмет подписа меморандум с Джейн Бърстън – изпълнителен директор на “Фонд за чист въздух” – лондонска благотворителна организация, за финансиране на експертна техническа помощ и информационна кампания за ползите от въвеждането на нискоемисионни зони.

Related Articles

Премиера на книгата „Фар Шабла през погледа на фаропазача Наньо Нанев“

Историята на най-старият, най-високият и най-колоритен български фар Шабла е събрана в книга. Неин автор е Наньо Нанев, който повече от четвърт век се...

Предстои конкурс за нов главен архитект на София

Кметът на София Васил Терзиев иска нов главен архитект на столицата на мястото на арх. Здравко Здравков, който бе избран на поста през 2016...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ