20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

За по-чист въздух в София: спират 20-годишни коли на бензин и дизел

Кметът на София Йорданка Фандъкова предвижда 5-кратно намаляване на нивото на фините прахови частици във въздуха в столицата, ако старите автомобили не бъдат допускани в центъра на града. “Ако бъдат въведени нискоемисионни зони, нивото на азотните диоксиди може да спадне 6-7 пъти”, посочи тя.

“Първият етап, който сме предложили – в една малка зона, е със спиране на най-старите автомобили – 20-30-годишни коли, които се движат на бензин и дизел. Очакванията са, че 20% от техните водачи ще се пренасочат към публичния транспорт, тоест ще оставят автомобилите си”, обясни Фандъкова.

Столичният кмет подписа меморандум с Джейн Бърстън – изпълнителен директор на “Фонд за чист въздух” – лондонска благотворителна организация, за финансиране на експертна техническа помощ и информационна кампания за ползите от въвеждането на нискоемисионни зони.

Related Articles

С над 1 млн. лева: Община Хисаря модернизира Дома за възрастни в Старосел

Община Хисаря започва реализацията на проект по ОП „Национален план за възстановяване и устойчивост“, Компонент „Социално включване“, програма за модернизиране на дългосрочната грижа. Ще...

КСБ разработи пътна карта в помощ на желаещите да строят

Камарата на строителите в България публикува на сайта си пътна карта с практически съвети за осъществяване на всяка инвестиционна идея, свързана със строителство. Прагматичното...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ