16 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

За по-чист въздух в София: спират 20-годишни коли на бензин и дизел

Кметът на София Йорданка Фандъкова предвижда 5-кратно намаляване на нивото на фините прахови частици във въздуха в столицата, ако старите автомобили не бъдат допускани в центъра на града. “Ако бъдат въведени нискоемисионни зони, нивото на азотните диоксиди може да спадне 6-7 пъти”, посочи тя.

“Първият етап, който сме предложили – в една малка зона, е със спиране на най-старите автомобили – 20-30-годишни коли, които се движат на бензин и дизел. Очакванията са, че 20% от техните водачи ще се пренасочат към публичния транспорт, тоест ще оставят автомобилите си”, обясни Фандъкова.

Столичният кмет подписа меморандум с Джейн Бърстън – изпълнителен директор на “Фонд за чист въздух” – лондонска благотворителна организация, за финансиране на експертна техническа помощ и информационна кампания за ползите от въвеждането на нискоемисионни зони.

Related Articles

На форум: Експерти дискутират бъдещето на световното културно наследство

Конфиндустрия България и Посолството на Италия в България, в сътрудничество с Италианския културен институт, Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България...

250 млн. лева за жп сектора са пренасочени към други проекти

Над 250 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, които са за железопътни проекти, вече са пренасочени към други видове транспорт. Взехме това...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ