26 C
Пловдив
събота, септември 23, 2023

За остър недостиг на хидроинженери алармират от УАСГ

На фона на водната криза – остър дефицит на хидроинженери у нас. Търсят се близо 500 специалисти. За това алармират от Университета по архитектура, строителство и геодезия, съобщава БТВ. Хидроинженерите у нас са около 2500 души – като работят от поддръжката на язовирите до експлоатацията и проектирането на ВиК мрежата. Повечето са във ВиК сектора .

По-малката част трябва да се грижат за над 6840 язовира. 182 от съоръженията са в критично състояние и се нуждаят от спешен ремонт.

Освен като преподавател, доцент Венци Божков се налага да работи и като хидроинженер в две фирми. Заради недостига на експерти, се грижи за 70 язовира. Един от тях – „Руен“, в Кюстендилско.

„70 язовира са много за един хидроинженер, да бъде оператор, ако трябва да си върши съвестно работата“, смята доц. Венци Божков, хидроинженер и преподавател в УАСГ.

Средното възнаграждение на работещите хидроинженери в сектора е около 1000 лева, но често се налага те отговарят и да се грижат за повече от 70 язовира. В Хасково има 370 язовира, но хидроинженер в общината няма.

Общината прави опит да наеме хидроинжинер, но за съжаление тези специалисти са много малко и много трудно се обезпечават, посочва Динко Тенев, зам.-кмет на Хасково.

450 са незаетите места за студенти в Хидротехническия факултет. Най-малко желаещи има за специалността хидростроителство. Там тази година завършват четирима. Eдна от тях е Мария. „Силно се надявам да успея да пробия и да получавам доста по-висока заплата, защото 800 лева са нищо“, отбелязва Мария Кираджийска.

Инженерните специалности напоследък губят популярност сред младите, на второ място сравнително сложно и тежко е ученето през годините – 5 на брой. От друга страна държавата доста неглижира водния сектор напоследък“, обяснява Доц. Петър Филков, зам.-декан по научна и международна дейност на Хидротехнически факултет в УАСГ.

Средната възраст на хидроинженерите у нас е 50 години. Според доц. Виктор Ташев, ръководител на катедра „Хидротехника и хидромелиорации“ в УАСГ, след 10 години ще имаме още по-ярко изразен недостиг на хидроинженери и ще трябва да ги внасяме от вън.

Заради проблема тази седмица правителството реши да отпусне по 100 лева месечна стипендия за добрите студенти, които учат за хидроинженери.

Related Articles

В Браниполе се радват на своя Японска градина

Нов парк с японска градина откриха в с. Браниполе край Пловдив. Визията на зоната е тотално променена, като неизползваемото и пустеещо някога място е...

Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3

Почти двадесет години след обявяването на проекта, България и Румъния започнаха реални действия за строителството на трети мост над Дунав. Двете страни подадоха съвместен...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ