20 C
Пловдив
неделя, септември 24, 2023

За обсъждане: Разрешават на предприятията да изграждат детски площадки

Паралелено с това се въвежда и изискване за компенсаторно озеленяване

Промени в Наредбата за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра предвиждат в предприятията да се разреши изграждането на площадки за игра за децата на работещите.

Промените са разработени от Министерство на регионалното развитие и благоустройството заедно с Министерство на вътрешните работи и Държавната агенция за закрила на детето.

Наред с това се въвежда и изискване за компенсаторно озеленяване. Така, ако при изграждането на нови или при основно обновяване на съществуващи площадки за игра се налага премахване на дървесни видове, собственикът трябва да осигури озеленяване с подходящи растения за сметка на премахнатите.

С промените се предвижда още да бъдат заложени само принципните изисквания на европейските стандарти за планиране и проектиране на площадките за игра, както и към разполагането и монтажа на съоръженията в тях. По този начин разписаните изисквания в наредбата ще станат по-устойчиви във времето, смятат от МРРБ. Съответно – без да се влияят от регулярните промени в европейските стандарти.

Параметрите:

Детайлните конструктивни и технически изисквания към съоръженията за игра – например към отвори, въжета, вериги, височини на стъпала и други, трябва да се спазват основно от производителите. Практиката през годините показва, че определянето на детайлните изисквания в наредбата води до объркване на проектанти, стопани на площадки за игра и на контролните органи, поради непрекъснатите промени в стандартите. Включването на тези изисквания в наредбата създава проблеми при осъществяване на контрола на площадките за игра. Размива и отговорността между производители на съоръжения и собственици на площадки, пише в мотивите към наредбата.

Проектонаредбата е публикувана за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и на страницата на МРРБ.

Снимка: МРРБ

Related Articles

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

За поредна година Хидротехнически факултет на УАСГ се включва в „Европейска нощ на учените“ по проект SEARCH. Висшето учебно заведение ще отвори вратите си...

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ