20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

За номади: Самопридвижваща се къща със захранване от слънцето

Самопридвижващ се дом – прекрасна възможност за хора, които обичат и ценят номадския начин на живот. Това не е фантастика, а реалност сътворена от датското „Арт студио № 55“. Дизайнери, конструктори и архитекти са конструирали дом с форма на шестстенна призма, изработен от стомана и шпертплат.

Интересната къща, която може да се придвижва почти по всякаква повърхност има шест стоманени крака, работещи на пневматичен принцип. Три от тях винаги са върху земята за поддържане на баланс, а другите три се движат.

Къщата се задвижва от слънчева енергия, като скоростта й е подобна на човешката и се контролира от сензорен панел. Освен дом, тази къща е и много удобен транспорт.

Отвътре тя е проектирана с една стая, малка кухня, камина на дърва и биотоалетна. Електричеството и топлата вода на еко дома се осигуряват чрез слънчева батерия и малки вятърни мелници, разположени на покрива. Къщата разполага и със система за събиране и преобразуване на дъждовна вода за последващо използване.

Related Articles

Определиха финалистите на проекта „Аз мога да строя – DELECTO“

Ученици от строителните гимназии се бориха за номинации Във финалите на проекта „Аз мога да строя – DELECTO“, организиран от КСБ участваха 62 ученици, разделени...

В края на юни: Започва ремонт на Дунав мост при Русе

Дейностите ще продължат две години В края на месец юни започва ремонт на Дунав мост при Русе, обяви пред БНТ министърът на регионалното развитие и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ