23 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

За номади: Самопридвижваща се къща със захранване от слънцето

Самопридвижващ се дом – прекрасна възможност за хора, които обичат и ценят номадския начин на живот. Това не е фантастика, а реалност сътворена от датското „Арт студио № 55“. Дизайнери, конструктори и архитекти са конструирали дом с форма на шестстенна призма, изработен от стомана и шпертплат.

Интересната къща, която може да се придвижва почти по всякаква повърхност има шест стоманени крака, работещи на пневматичен принцип. Три от тях винаги са върху земята за поддържане на баланс, а другите три се движат.

Къщата се задвижва от слънчева енергия, като скоростта й е подобна на човешката и се контролира от сензорен панел. Освен дом, тази къща е и много удобен транспорт.

Отвътре тя е проектирана с една стая, малка кухня, камина на дърва и биотоалетна. Електричеството и топлата вода на еко дома се осигуряват чрез слънчева батерия и малки вятърни мелници, разположени на покрива. Къщата разполага и със система за събиране и преобразуване на дъждовна вода за последващо използване.

Related Articles

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...

Приключва строежът на анаеробната инсталация за преработка на отпадъци в Бургас

Изграждането на анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци в Бургас е на финален етап. Това съобщи кметът Димитър Николов, който провери...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ