21 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

За енергийно обновяване на сгради са предвидени близо 2,2 млрд. лв.

Близо 2,2 млрд. лв. за енергийно обновяване на жилищни и публични сгради ще бъдат инвестирани до 2027 г. Средствата идват от два източника – Националния план за възстановяване и устойчивост и Програмата за развитие на регионите. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Стефан Аспарухов.

Програмата за развитие на регионите 2021-2027 също ще финансира мерки за подобряване на енергийна ефективност и обновяване на жилищни и обществени сгради. Ресурсът тук е 356 млн. лв. Финансиране ще се отпуска за сгради на територията на петдесетте най-големи градски общини. Ще се изпълняват мерки за енергийна ефективност включително конструктивно укрепване, системи за отопление и климатизация, интегрирани инсталации за възобновяема енергия на място, оборудване за съхранение на енергията, оборудване за зареждане на електромобили, цифровизация на сградите и други.

Зам.-министърът обясни, че в посока реформа на жилищната политика и улесняване на реализацията на проекти за енергийно обновяване на сградния фонд се предвижда създаването на звена на принципа „Обслужване на едно гише“. Идеята е във всички региони от ниво NUTS-3 или съответната административна област да бъдат създадени специализирани звена от такъв тип, където проектанти, консултанти, собственици на сгради и бизнесът ще получават необходимата информация. Звената ще консултират множество аспекти на обновяването, като свързват собствениците на сгради, домакинствата и бизнеса, по-специално малки и средни предприятия, с професионални доставчици на услуги и следят за постигнатите резултати.

„По този начин ще се облекчи изпълнението на проектите през целия проектен цикъл на обновителния процес, ще се увеличи търсенето на енергийно-ефективни услуги чрез подобряване на осведомеността за ползите, доверието и мотивацията сред собствениците на сгради и предоставяне на структуриран механизъм за получаване на цялостна информация“, подчерта Аспарухов.

Related Articles

Продават дома на Фреди Меркюри в Лондон

Къщата на Фреди Меркюри, в която певецът изживя последните десет години от живота си, се продава, съобщи агенция "Асошиейтед Прес“, цитирана от БТА. За имота...

Пловдив е лидер по брой търговски паркове

11 нови Retail зони са открити в България през 2023 г. Търговските паркове продължават динамичното си развитие. Статистиката сочи, че през 2023 г. са открити...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ