16 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Зафир Зарков: Разглеждаме въвеждането на две нискоемисионни зони в София

„Разглеждаме въвеждането на две нискоемисионни зони в София, в които да се наложат ограничения за влизане на замърсяващи автомобили. Първата включва историческия център, а втората е със значително по-широк обхват.“ Това каза Зафир Зарков, заместник-председател на Комисията по транспорт в Столичната община при представянето на международен доклад за ефектите от прилагането на нискоемисионна зона в София.

Въвеждането на нискоемисионна зона е една от мерките в Програмата на Столична община за подобряване на качеството на въздуха 2021 – 2026 г. В началото на 2021 г. по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова Народното събрание прие промени в Закона за качеството на атмосферния въздух, които дадоха допълнителни правомощия на общините да въвеждат нискоемисионни зони. Въвеждането на такива зони в София беше постановено и с решение на съда като мярка за намаляване на превишенията на фини прахови частици (ФПЧ).

„Като първи етап се предвижда забрана за влизане в тези зони за най-замърсяващите автомобили. Това са колите, които не притежават евро стандарт, тези от екологична група 1 и дизеловите Евро 2. Според проучванията те представляват около 30% от всички превозни средства в града. Към момента общината предвижда забраната да важи за зимния сезон, а не само за дните с превишения на ФПЧ. На следващия етап групата от автомобили, попадащи в забранения списък, ще бъде разширена. Предложението е за живущите в зоните да няма ограничения, каза още Зарков. По думите му към момента е изградена базовата инфраструктура за контрол на зоната, върви и процесът на поставяне на стикери на автомобилите с годишния им технически преглед“ – каза още Зафир Зарков.

Хибридното събитие „Предизвикателства и възможности за подобряване на качеството на въздуха“ бе организирано от Clean Air Fund в партньорство с ICCT, FIA, TRUE, Шведско-българска търговска камара и инициативата на Столична община “Зелена София”. На него бе представено проучване за очакваните ползи от въвеждането на нискоемисионна зона в София по отношение на емисиите от NOX и ФПЧ, направено от International Council on Clean Transportation (ICCT) по поръчка от Clean Air Fund.

 

 

Related Articles

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ