14 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Затягат контрола върху преместваемите обекти в столицата

Затягане на контрола при ползването и снабдяването с ток, вода или газ на преместваемите обекти; въвеждане на задължителни месечни проверки на всички обекти, както и солени глоби за нарушителите на всяко едно от изискванията. Това са част от предложенията за изменение на Наредбата за преместваемите обекти на територията на Столичната община. Те бяха представени от главния архитект на София Здравко Здравков и председателя на Столичния общински съвет /СОС/ Георги Георгиев.

Целта на промените е да гарантираме сигурността при функционирането на обектите, получаване на добра услуга от наемателите и безкомпромисност към нарушителите“, коментира председателят на местния парламент. Той уточни, че предложенията са подготвени от работна група, създадена през 2021 година с решение на Столичния общински съвет. В хода на работата са проведени редица срещи с граждани, представители на бизнеса и всички засегнати страни, изискана е и информация от районните администрации.

Според проекта за изменение на Наредбата вече ще бъде задължително предварителното представяне на проектна документация за временните връзки за ток, вода и др. с оглед временния характер на обекта. Доставката на електрическа или топлинна енергия, вода или газ към обекта ще се извършва от експлоатационно дружество. Това ще става след представяне на удостоверение за въвеждане в експлоатация и доставката задължително ще се преустановява след прекратяване на разрешението за поставяне. В момента няма такова изискване.

Задължително ще бъде и изискването за отстояние при разполагането на подвижни съоръжения пред стационарни търговски обекти в зависимост от широчината на тротоара с оглед осигуряване на безпрепятствено пешеходно движение. Въвежда се още изискване за задължителна проверка на всички преместваеми обекти поне веднъж месечно. В случай на установено нарушение ще се съставя констативен акт от служителите по контрол на строителството на съответната районна администрация. Промени ще има и по отношение на мобилните съоръжения и елементи за разполагане върху общински имоти – открити щандове, апарати, грилове, хладилни витрини, щендери, колички и др. Те могат да извършват дейност от 08:00 ч. до 21:00 ч., след което задължително се премахват от титуляра на разрешението от общинския имот. Ще се изискват документи, гарантиращи техническото състояние и тяхната безопасност. Захранването им може да бъде с газ, слънчева енергия или батерия, ще бъде въведена забрана за захранването им с временни външни връзки (за ток, вода и др.). По изключение ще могат да се захранват с електрическа енергия – само чрез специално изградена от общинската администрация инфраструктура.

Промени има и в санкциите за ползване на преместваем обект не по предназначението му, без да е въведен в експлоатация или в нарушение на условията за въвеждане в експлоатация: новата наредба предвижда глоба в размер от 2 000 до 5 000 лв. за физически лица, а за еднолични търговци и юридически лица – имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000 лв.

Related Articles

Студентски ландшафтен конкурс за проекти за къмпинг до Вършец

Конкурсът за студентски проекти за изграждане на къмпинг стартира през януари с покана за търсене на терен. Комисията от Лесотехнически университет и Camping.BG разгледа...

Черноморието в готовност за летния сезон. Летище Бургас с нови линии и чартъри

На работна среща в Бургас институции, кметове и екип от министерството обсъдиха готовността за успешното и спокойно протичане на туристическия сезон по Южното Черноморие....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ