16 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Затварят за туристи античната вила “Армира”

Античната вила “Армира” край Ивайловград ще бъде затворена за посещения на туристи за период от 24 месеца, съобщава кметът на града Диана Овчарова.

Предстоят строително-монтажни дейности, заради които емблематичният за туристи и ценители обект остава затворен.

Община Ивайловград спечели проект за финансиране на вила „Армира“ по Оперативна програма „Регионално Развитие“ за 7.6 млн. лв. е подписало кметството. С издадената заповед за разрешение на строителство се преустановява посещението на граждани и туристи.

Предвижда се недовършената от десетилетия язовирна кула да бъде оборудвана с асансьор, а на върха й да се разположи наблюдателна площадка със зала за 3D-прожекции. Планира се изграждането на нов, подземен информационен център с помещения за галерия и ресторант, до който ще се стига чрез топла връзка със сегашния. Ще бъде построена нова защитна сграда над уникалните мозайки, под „покрив“ ще бъдат поставени останките от някогашните бани, а в съседство ще се направят пет павилиона, където туристите ще могат да наблюдават работата на местни занаятчии.

Проектът предвижда още ремонт и разширение на пътя, водещ до археологическия обект.

Related Articles

Старт: Първа копка на спортни зали за 7 млн. лева в Пловдив

Тренировъчният център за баскетбол и волейбол ще бъде в район „Западен” С церемония „Първа копка“ започва изграждането на две спортни зали с топла връзка в...

Вече в сила: С 5 км/ч с тротинетка през столичните паркове

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ