14 C
Пловдив
понеделник, април 15, 2024

Индонезия мести столицата от Джакарта на о. Борнео

Индонезийският парламент е гласувал вече законопроект за преместване на столицата от Джакарта в гориста област на остров Борнео, предаде ДПА. Решението на депутатите открива пътя към изграждането на новия град.

Бъдещата столица ще бъде построена в провинция Източен Калимантан и ще се казва Нусантара. Причина за промяна на административния център на страната е, че Джакарта вече не е надежден град заради наводненията, постоянните задръствания по улиците и лошото качество на въздуха. Двайсет процента от площта на сегашната столица се намира под морското равнище и според изчисленията на Технологичния институт в Бандунг този процент ще се удвои до 2050 г. Постепенното потъване на града отчасти се дължи на безконтролното пресушаване на подземните води и свързаното с това понижаване на равнището им.

Стойността на преместването се изчислява на повече от 32 милиарда долара. Ако всичко върви по план, първите служители в администрацията ще могат да се преместят в новите си офиси най-рано през 2024 г.

Related Articles

Представят обновените музеи – РИМ и РЕМО „Етър“ в Габрово

Представяне на реализираните дейности по обновяването на Регионалния исторически музей и на етнографския музей на открито „Етър“ ще се проведе в понеделник, 15 април...

Откриха 4 зарядни станции за електромобили в Свиленград

Свиленград вече разполага с инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници и четири зарядни станции за електромобили. Съоръженията се намират на паркинга на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ