11 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Индонезия мести столицата от Джакарта на о. Борнео

Индонезийският парламент е гласувал вече законопроект за преместване на столицата от Джакарта в гориста област на остров Борнео, предаде ДПА. Решението на депутатите открива пътя към изграждането на новия град.

Бъдещата столица ще бъде построена в провинция Източен Калимантан и ще се казва Нусантара. Причина за промяна на административния център на страната е, че Джакарта вече не е надежден град заради наводненията, постоянните задръствания по улиците и лошото качество на въздуха. Двайсет процента от площта на сегашната столица се намира под морското равнище и според изчисленията на Технологичния институт в Бандунг този процент ще се удвои до 2050 г. Постепенното потъване на града отчасти се дължи на безконтролното пресушаване на подземните води и свързаното с това понижаване на равнището им.

Стойността на преместването се изчислява на повече от 32 милиарда долара. Ако всичко върви по план, първите служители в администрацията ще могат да се преместят в новите си офиси най-рано през 2024 г.

Related Articles

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ