19 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Заравят кладенци, ако не са регистрирани до 27 ноември

Кладенец, който не е регистриран в съответната регионална Басейнова дирекция до 27 ноември 2020 г., ще бъде заровен за сметка на собственика на имота. Това предвиждат последните изменения в Закона за опазване на околната среда.

Според указанията, които са качили на сайта си някои от Басейновите дирекции, регистрацията е безплатна за всички стопани, които ползват до 10 кубика вода. Това важи най-вече за хората, които имат кладенец, сонда или помпа в селски къщи и вилни зони.

Регистрацията се извършва в съответната Басейнова дирекция по райони. Те са четири за територията на цялата страна.

Информацията, която трябва да съдържат подадените документи, включва трите имена на собственика на имота, в който е изграден кладенецът, тип на кладенеца (шахтов, сондажен), данни за поземления имот: идентификатор, адрес, трайно предназначение, начин на трайно ползване, дълбочина на кладенеца, диаметър на тръбата или на отвора на зиданите кладенци,начин на черпене на водата – с кофа или с помпа, цел, за която се ползва водата.

Документите, които се прилагат, са актуална скица на имота, в който е изграден кладенецът, и нотариален акт. Важно е да се отбележи, че кладенци или сонди, които са изградени до 23 декември 2016 г., за които няма издадени строителни книжа, са търпими строежи по Закона за устройство на територията.

 

Related Articles

Пускат движението по бул. „Цар Освободител“ в София до края на седмицата

Очаква се до края на седмицата движението по жълтите павета да бъде възстановено, каза при последната проверка по столичния булеварo "Цар Освободител" зам.-кметът по...

Пловдив става първата регионална иновационна долина в България

Първата регионална иновационна долина в България ще бъде открита в Пловдив през октомври т.г. Тя ще работи в областта на биоикономиката и храните и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ