7 C
Пловдив
понеделник, април 22, 2024

Започна строителството на социални жилища в Силистра

Със символична първа копка бе даден старт на строително-монтажните работи по изграждането на социални жилища в гр. Силистра. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020,  Приоритетна ос 1 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Силистра“.

Предвижда се строителствто на сграда на пет нива с 16 жилища. Отоплението ще бъде с природен газ. В сутерена ще бъдат разположени индивидуални складови помещения, помещение за колички и велосипеди, общо мазе и малък общ склад за инвентар. Към входа на сградата няма стъпала, а ще бъде изградена асансьорна кабина  съгласно изискванията за достъп на хора с увреждания. Проектът предвижда 223 квадратни метра площи за озеленяване.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 1 327 866.04лв., като 85% са от Европейския фонд за Регионално развитие, а 15% е националното съфинансиране. Основната цел на проекта е осигуряване на подходяща социална инфраструктура – съвременни социални жилища за настаняване на уязвими и необлагодетелствани групи от населението, чрез предоставяне на подходяща социална инфраструктура и постигне на интеграция на групи в неравностойно положение.

На събитието присъстваха д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра, д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет Силистра и общински съветници, Татяна Стоянова – ръководител на проекта, представители на изпълнителя, надзора, журналисти, граждани и експерти от общината.

В приветствието си към присъстващите д-р Юлиян Найденов изрази голямата отговорност за осигуряване на жилища за настаняване на уязвими и необлагодетелствани групи от населението и подчерта, че изграждането на сградата ще бъдат създадени съвременни условия на живот.

Д-р Мария Димитрова изтъкна, че това е поредният проект, който е с голяма обществена значимост и с грижа за уязвимите групи.

Related Articles

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ