17 C
Пловдив
четвъртък, септември 28, 2023

Започна строителството на модерен затвор в Самораново

Започна изграждането на нов затвор в с. Самораново, община Дупница. Той ще се намира в една от съществуващите стари сгради на територията на Затворническото общежитие. Финансирането на новия комплекс е по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

В проекта е заложено изграждането на нов учебен център за персонала, където кандидатите за служители на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) ще бъдат подготвяни по специално разработени програми и методики. В рамките на учебния център е интегрирана модерна конферентна част, с капацитет и условия предоставящи възможност за провеждане на национални и международни събития.

Ще бъде изградено и „преходно отделение“ – съвременна концепция за подготовка за завръщане в обществото на хора, които предстои да бъдат освободени от затвора. Предвиденият социален център ще предостави възможност публични институции, неправителствени организации и гражданското общество да участват в инициативи, насочени към по-успешната интеграция и социална включеност на лишените от свобода. Проектът предвижда и изграждането на производствени цехове, в които лишените от свобода ще имат възможност да участват в трудова дейност. По този начин ще се създадат и предпоставки за сътрудничество с местни работодатели и други заинтересовани страни по линия на трудова заетост и реализиране на локални проекти в сферата на производството.

Новият затвор, който ще отговаря на всички европейски стандарти, ще бъде първият построен от над 60 години насам. Неговият капацитет ще бъде за 400 души, лишени от свобода.

До края на април 2024 г. трябва да е приключило и реновирането на затворническото общежитие от открит тип „Самораново” към затвора Бобов дол, където ще бъде обособено и преходно отделение за лицата, на които им предстои освобождаване, с оглед адаптацията им в обществото.

Related Articles

Столична галерия показва „Дом Мечта“

Артисти откриват пресечната точка между изкуство и дизайн "Домът мечта“ представя съжителството на изкуство и дизайн под един покрив. Експозицията в галерия „КО-ОП“ е от...

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ