2 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

Започна реставрацията на Куршум джамия в Карлово

Започнаха дейностите по консервация и реставрация на Куршум джамия в Карлово. Ще бъде обновена сградата и пространството около нея. Куршум джамия, е построена през 1485 година. Тя е паметник на културата с национално значение от Османския период от развитието на България. Постройката е с класическа структура от зидария, камък и тухли. Идеята е да бъдат експонирани запазените градежи и художествените орнаменти от нея. Сградата има вторично измазване, което ще бъде премахнато.

При проучвания на джамията, ръководени от експерти от Българската академия на науките и Националният институт за недвижимо културно наследство, са открити исторически артефакти, които са датирани от Първата и Втората българска държава. Това говори, че вероятно много преди построяването на джамията мястото е определено за изграждане на светилище.

След реставрацията „Куршум джамия“ ще се превърне в туристически обект, в който ще бъдат позиционирани различни артефакти, намерени в региона. Към момента такива се съхраняват в Историческия музей в града, откъдето вече са изготвили проект за експониране на находките във витрини. Успоредно с реализирането на проекта от общината ще обновят пешеходната зона от главната улица на града до началото на площад „20 юли“.

Related Articles

В Сандански изграждат Младежки център с пари от План за възстановяване и устойчивост

Младежки център със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост ще се изгражда в Сандански, информират от Общината. Той ще е в пустееща...

Позиция: Нужен е нов конкурс за възстановяване на мемориала при НДК

Необходим е нов конкурс за възстановяване на Мемориала на загиналите войници при НДК, тъй като условията на обявената обществена поръчка са неприемливи. За това...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ