Home Проекти Архитектура Започна реставрацията на Куршум джамия в Карлово

Започна реставрацията на Куршум джамия в Карлово

0

Започнаха дейностите по консервация и реставрация на Куршум джамия в Карлово. Ще бъде обновена сградата и пространството около нея. Куршум джамия, е построена през 1485 година. Тя е паметник на културата с национално значение от Османския период от развитието на България. Постройката е с класическа структура от зидария, камък и тухли. Идеята е да бъдат експонирани запазените градежи и художествените орнаменти от нея. Сградата има вторично измазване, което ще бъде премахнато.

При проучвания на джамията, ръководени от експерти от Българската академия на науките и Националният институт за недвижимо културно наследство, са открити исторически артефакти, които са датирани от Първата и Втората българска държава. Това говори, че вероятно много преди построяването на джамията мястото е определено за изграждане на светилище.

След реставрацията „Куршум джамия“ ще се превърне в туристически обект, в който ще бъдат позиционирани различни артефакти, намерени в региона. Към момента такива се съхраняват в Историческия музей в града, откъдето вече са изготвили проект за експониране на находките във витрини. Успоредно с реализирането на проекта от общината ще обновят пешеходната зона от главната улица на града до началото на площад „20 юли“.

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си