5 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

Започна ремонт на Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора

Последната реконструкция на емблематичния за града обект е била преди 25 години

В Стара Загора стартира проектът „Реконструкция и обновяване на Драматичен театър „Гео Милев“, информират от администрацията. Той е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като през 1990г. сградата в Археологическия резерват „Августа Траяна-Верея-Стара Загора“ е обявена за паметник на културата от местно значение. Общата застроена площ на обекта е 1 194.00 м2.

Основната цел на строително-монтажните работи е подобряване на енергийна ефективност на сградата при пълно запазване на фасадната автентичност. Ще бъде изпълнено и конструктивно укрепване, налагащо се поради завишените критерии за сеизмична устойчивост, както и частични реставрационни дейности. Ще бъде направена също реставрация и консервация на пластичните и декоративните елементи по фасадите и др. Ще бъдат изпълнени и нужните мерки за общодостъпна среда за лицата в неравностойно положение.

Проектното предложение включва и дейности по реконструкция на прилежащото дворно пространство – премахване на съществуваща открита сцена от южната тераса и полагането на нова настилка, разполагане на нова сцена на нейното място, изграждане на нови настилки около сградата и поставянето на парково осветление.

Подменена ще бъде общата климатизация на театъра и ще бъде изградено видеонаблюдение на цялата сграда. В кафенето на театъра се предвижда конструктивно укрепване, внедряване на мерки за енергийна ефективност по фасадата, както и подмяна на вертикалните щрангове на ВиК мрежата.

Стойността на проекта е 4 868 503 лева, като от тях финансирани от Община Стара Загора са 868 503 лева, а 4 млн. лева са съфинансиране от Фонд за градско развитие – юг. Срокът за изпълнение на дейностите е 24 месеца. Изпълнител е ДЗЗД „Платеник и Комнико“.

Снимка: Община Стара Загора

Related Articles

Село Слънчево: Единственото място за индустриална зона на Варна

Община Варна е с ограничена територия и с. Слънчево е единственото място със свободна площ от 4500 дка в региона, което е подходящо за...

Външните пана на Димитровград – атрактивна галерия на открито

Димитровград активно участва в инициативата „Ново архитектурно наследство“. Проектът “Художествен синтез в Димитровград” е насочен към съхраняване на атрактивните външни пана, които превръщат града...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ