15 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Започна ремонтът на Семизовата къща в Русе

Стартираха дългоочакваните ремонтни дейности по Семизовата къща в Русе. „Сградата има изключително голяма стойност не само за наследниците, но и за всички русенци. Ремонтът на такива сгради – паметници на културата не е лесно начинание, но е много необходимо“, каза кметът Пенчо Милков пред представителите на фирмата строител, избрана след процедура.

Къщата е построена през 1892 г. и основен проблем през годините е навлизането на влага в помещенията от ниските към високите етажи. За да спре процесът, ще се направи хидро- и топлоизолация по всички стени, включително под нивото на основите. Уязвимите на дъжд, сняг и лед сутеренни прозорци ще бъдат подменени с нови, тъй като са твърде деформирани, за да се ремонтират.

По покрива ще бъдат възстановени нарушените връзки по обшивката от цинкова ламарина и ще се извърши ревизия на дървения гредоред.

Отвътре помещенията също ще бъдат изолирани и боядисани, а по таваните и стените, където мазилката е увредена, ще се запълни. Предвижда се почистване, обработка и уплътняване на пукнатини по подовите конструкции и ремонт или подмяна на компрометирани дървеногредоредови елементи на тавана.

Всички дървета около къщата ще бъдат запазени. Предвид това, че част от чемширените храсти, опасващи сградата, са заболели и навлизат в обхвата на канализацията, те ще бъдат заменени с нови.

Като важна мярка срещу проникването на влага в основите на сградата ще се подмени и съществуващата дворна настилка. Ремонтът ще продължи 8 месеца, като след това ще бъде избран изпълнител и за художествената реставрация на къщата.

Related Articles

Община Свищов стартира пилотен проект за управление на отпадъците

В община Свищов стартира пилотен проект за управление на отпадъците. Проектът се реализира във връзка с влизането в сила от 1 януари 2025 г....

Подписаха нови 57 споразумения за финансиране на общински проекти

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова подписа нови 57 споразумения за финансиране на обекти със средства от бюджета по Инвестиционната програма...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ