8 C
Пловдив
четвъртък, февруари 29, 2024

Започна рекултивация на старото сметище в Дупница

Започна рекултивация на старото сметище в Дупница. Дейностите се извършват по проект на общината на стойност от 5 059 839,72 лв. с ДДС. Финансирането е от Оперативна програма „Околна среда“ – сто процента безвъзмездна помощ. Основните цели на проекта за рекултивация на общинско депо за неопасни отпадъци включват подобряване на екологичните характеристики на района, предотвратяване на отрицателните въздействия върху компонентите на околната среда и произтичащите от тях рискове за здравето на населението, съобщиха от общината.

Теренът е около 80 дка, а денивелацията му е около 70 метра. Изчисленията показват, че обемът на отпадъците е от порядъка на 465 хил. куб. м. Сметището е образувано в продължение на десетилетия, като околните населени места като Бистрица и Джерман, бяха обгазявани многократно при самозапалвания.

След рекултивацията в долната част на терена ще бъде изградена стена, а отделящите си при гниенето на трупаните с години отпадъци газове, ще бъдат уловени. Фирмата изпълнител трябва да се справи със задачата до края на януари 2023 г. Договорът бе сключен през юли тази година, след известно забавяне. Изпълнител е консорциум от три фирми.

Related Articles

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание...

Събират идеи за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив

Община Пловдив обяви конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на Българска народна банка – клон Пловдив, съобщи на пресконференция кметът Костадин Димитров....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ