25 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Започна рекултивация на старото сметище в Дупница

Започна рекултивация на старото сметище в Дупница. Дейностите се извършват по проект на общината на стойност от 5 059 839,72 лв. с ДДС. Финансирането е от Оперативна програма „Околна среда“ – сто процента безвъзмездна помощ. Основните цели на проекта за рекултивация на общинско депо за неопасни отпадъци включват подобряване на екологичните характеристики на района, предотвратяване на отрицателните въздействия върху компонентите на околната среда и произтичащите от тях рискове за здравето на населението, съобщиха от общината.

Теренът е около 80 дка, а денивелацията му е около 70 метра. Изчисленията показват, че обемът на отпадъците е от порядъка на 465 хил. куб. м. Сметището е образувано в продължение на десетилетия, като околните населени места като Бистрица и Джерман, бяха обгазявани многократно при самозапалвания.

След рекултивацията в долната част на терена ще бъде изградена стена, а отделящите си при гниенето на трупаните с години отпадъци газове, ще бъдат уловени. Фирмата изпълнител трябва да се справи със задачата до края на януари 2023 г. Договорът бе сключен през юли тази година, след известно забавяне. Изпълнител е консорциум от три фирми.

Related Articles

Монтират зарядни станции за електромобили в Габрово

Община Габрово подписа договор с дружеството „ФИНЕС – 2“ ЕООД за поставяне на 3 броя колонки за зареждане на електрически превозни средства с включени...

На форум: Експерти дискутират бъдещето на световното културно наследство

Конфиндустрия България и Посолството на Италия в България, в сътрудничество с Италианския културен институт, Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ