20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

Започна рекултивация на старото сметище в Дупница

Започна рекултивация на старото сметище в Дупница. Дейностите се извършват по проект на общината на стойност от 5 059 839,72 лв. с ДДС. Финансирането е от Оперативна програма „Околна среда“ – сто процента безвъзмездна помощ. Основните цели на проекта за рекултивация на общинско депо за неопасни отпадъци включват подобряване на екологичните характеристики на района, предотвратяване на отрицателните въздействия върху компонентите на околната среда и произтичащите от тях рискове за здравето на населението, съобщиха от общината.

Теренът е около 80 дка, а денивелацията му е около 70 метра. Изчисленията показват, че обемът на отпадъците е от порядъка на 465 хил. куб. м. Сметището е образувано в продължение на десетилетия, като околните населени места като Бистрица и Джерман, бяха обгазявани многократно при самозапалвания.

След рекултивацията в долната част на терена ще бъде изградена стена, а отделящите си при гниенето на трупаните с години отпадъци газове, ще бъдат уловени. Фирмата изпълнител трябва да се справи със задачата до края на януари 2023 г. Договорът бе сключен през юли тази година, след известно забавяне. Изпълнител е консорциум от три фирми.

Related Articles

С над 1 млн. лева: Община Хисаря модернизира Дома за възрастни в Старосел

Община Хисаря започва реализацията на проект по ОП „Национален план за възстановяване и устойчивост“, Компонент „Социално включване“, програма за модернизиране на дългосрочната грижа. Ще...

Община Сливен ремонтира изложбената зала „Сирак Скитник“

Община Сливен подписа договор за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ