29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Започна онлайн гласуването по Програмата „София избира ЗЕЛЕНОТО“

Започна онлайн гласуването по Програмата на Столична община „София избира ЗЕЛЕНОТО“, съобщи заместник-кметът по дигитализация Генчо Керезов и координаторът на Програмата – Елица Панайотова.

СОФИЯ ИЗБИРА е Програма на Столична община, създадена по идея на кмета Йорданка Фандъкова, за реализация на проекти за подобряване на градската среда, предложени от гражданите и избрани от тях след гласуване. Не случайно ЗЕЛЕНОТО тази година е на фокус, все пак София беше класирана на финала в конкурса „Зелена столица на Европа“. Целта е да се даде приоритет на темата за устойчивото развитие на града и справянето с климатичните промени.

„Сред подадените проекти от гражданите са създаване на нови паркове, засаждане на дървета, устойчиво управление на отпадъците, рециклиране на отпадъците, озеленяване на спирки, създаване на кътове за отдих“ – съобщи Елица Панайотова – координатор на Програма „Зелена София“.

Гражданите имат възможност да гласуват само за един проект и само по веднъж. Събралите най-много гласове проекти, които влизат в определения общ бюджет, ще пристъпят към последващ етап на реализация.

Проектът или проектите, които получат най-много гласове от вота на гражданите, в рамките на бюджета от 1 млн. лв., ще бъдат включени в Капиталовата програма на София за 2022 година. Панайотова поясни, че, ако на първо място е идеята с бюджет от 1 млн. лв., ще бъде реализирана само тя, ако сборът от бюджетите на първите три проекта е до 1 млн. лв., ще бъдат реализирани и трите.

Гражданите гласуват на интернет страницата на Столичната община, където има информация за всички 37 проекта, които участват в надпреварата. На страницата има бутон „гласувай“, оцветен в зелено, следва въвеждане на телефонен номер, на който се получава есемес с код, който трябва да се въведе на сайта, за да бъде гласът валиден. Изисква се и геолокация, за да е сигурно, че гласуването става от София. Може да се гласува само веднъж.

Related Articles

Изграждат съвременен младежки център в Пещера

В Пещера започна строителството на Младежки център. Целта е да се създаде модерна и достъпна инфраструктура, отговаряща на нуждите и интересите на младите хора...

Нощ на индустрията в Стара Загора среща работодатели и младежи

Нощ на индустрията предстои в Стара Загора. Първото по рода си събитие цели да осигури директна връзка между работодателите и всички желаещи да се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ