21 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Започна модернизация на уличното осветление в Ямбол

В ход са дейностите по изграждане, основен ремонт и реконструкция на външно изкуствено осветление на пътища, улици и площади на територията на община Ямбол. До момента с почти изцяло обновено улично осветление са кварталите „Георги Бенковски“ и „Златен рог“, улица „Граф Игнатиев“ и част от улица „Димитър Благоев“. Поетапно дейностите ще преминават и във всички останали жилищни комплекси.

По време на проекта старите и амортизирани осветители ще бъдат подменени с над 5100 нови LED осветителни тела, на места ще бъдат поставени и допълнителни. Качеството на вложените в проекта осветителни тела е в съответствие с всички относими европейски стандарти.

Ямбол е вторият областен град в България, в който системата за изкуствено външно осветление ще бъде реализирана с LED осветителни тела, произведени от „Филипс“. По проект допълнително ще бъдат монтирани над 400 поцинковани стълба за улично осветление и над 20 000 метра кабел.

Подмяната с ново светодиодно осветление е и пряко свързано с намаляването на пътно-транспортните произшествия в нощните часове и по-голямата безопасност на гражданите и гостите на Ямбол, както и намаляване на консумацията на електроенергия. Очакваните годишни спестявания на електрическа енергия след реконструкцията на системата улично осветление са не по-малко от 70% спрямо базовата линия или изразено в абсолютни стойности: 2 111 575,18 kWh на стойност над 400 000 лева само за една година. Направената инвестиция ще бъде върната за по-малко от 10 години.

Жителите на града ще получат допълнително светлотехническа категоризация на уличната мрежа и нормиране нивото на осветление, съгласно действащите европейски и хармонизиран български стандарт EN 13201; оптимизиране на мощността на осветителните тела, покриващи изискванията за съответните класове улици; димиране на уличното осветление по график, както и значително токово разтоварване на електрическата захранваща мрежа.

По време на дейностите ще бъде извършена подмяна на редица амортизирани елементи от системата за улично осветление. Частично ще бъде въведена и автоматизирана система за управление и мониторинг на уличното осветление. По време на работата на екипите ще се налага временно изключване на отделни осветителни тела, за което Община Ямбол изказва своите извинения към жителите на града.

Плановият график на фирмата изпълнител е обвързан и с метеорологичните условия, както и с доставките на отделните производители. Дейностите по модернизация на осветлението трябва да приключат в рамките на 245 календарни дни. Стойността на проекта е 3 886 680 лева с ДДС . 

Related Articles

Пловдив е лидер по брой търговски паркове

11 нови Retail зони са открити в България през 2023 г. Търговските паркове продължават динамичното си развитие. Статистиката сочи, че през 2023 г. са открити...

Започва авариен ремонт на поликлиниката в Свищов

Неотложен авариен ремонт и хидроизолация ще бъдат извършени на северната част на покрива на поликлиниката в Свищов. Спешните дейности се налагат поради установен теч,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ