18 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Започна модернизацията на жп участъците Пловдив-Крумово и Пловдив-Скутаре

Със символична първа копка бе даден старт на строителните дейности за модернизацията на железопътните участъците Пловдив-Крумово и Пловдив-Скутаре. Те са част от проекта „Развитие на железопътен възел Пловдив”.

Стойността на договора е 132 520 700 лева, а срокът за изпълнение – до 35 месеца.

„Пловдив е железопътен възел, откъдето минават важни линии по различните транспортни коридори – трансевропейски и национални“, каза зам.-министърът на транспорта и съобщенията Божидар Костадинов. По думите му много често се говори за подновяването на подвижния състав, но постигането на повишен обществен интерес към този вид транспорт върви съвместно с реализирането и на инфраструктурните проекти.

„Модернизацията на железопътния възел Пловдив е с голям приоритет за нас и би имала огромно стратегическо, икономическо и регионално значение“, заяви генералният директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Златин Крумов.

Той допълни, че с осъществяването на този проект компанията ще успее да свърже железопътната магистрала до Бургас и да позволи на влаковете да се движат със скорост до 160 км/часа, надеждно и устойчиво.

Строително-монтажните работи по проекта включват модернизация на пешеходни подлези, пътни надлези, пасарелки, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации, изграждане на системи за видеонаблюдение и поставяне на шумозащитни съоръжения.

Related Articles

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...

АПИ: Разширяваме 20 първокласни пътни участъка до скоростни пътища

„Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година, е възлагането на идейни проекти с пълни геоложки проучвания и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ