14 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Започнаха укрепителни дейности на свлачището край Сухиндол

Започна укрепването на свлачището край Сухиндол, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Началото на ремонтните дейности дадоха кметът инж. Пламен Чернев, областният управител Георги Гугучков и управителите на фирмата-изпълнител Румен Михайлов и Филип Маринов.

Свлачището е още от 2005-та година. Особено след 2015-та година, когато дойдоха големите проливни дъждове, решихме да затворим пътя, защото се появиха пукнатини на няколко места. Започна рязко пропадане на пътя. С тогавашната областна управа и с колегите, както и с проектанта, който е запознат през годините с целия скат, взехме решение за затваряне“, сподели инж. Пламен Чернев.

Преди две години обаче пътят беше отворен аварийно само за леки автомобили. В края на 2020-та година беше сключено споразумението за финансиране от 8.7 милиона лв. за всички дейности по укрепването. Още през декември бяха преведени 2 млн. лв., а наскоро и малко над 4 млн. лв. по втория транш. И започнахме реалното проектиране, идеен проект, работен проект, съгласуване с МРРБ и отпускане на необходимите средства за изпълнението. Над 350 метра е дължината на участъка, който ще бъде укрепен, а височината му е също приблизително толкова. Самото укрепване ще бъде много сложно. Добре е, че сега няма вода и може да се работи. Исканата сума в началото беше много по-малка, но с годините свлачището се разшири и ако парите не бяха отпуснати пътят щеше да бъде откъснат. Иначе самото укрепване ще бъде интересно и за студентите, които в момента учат в това направление“, каза още инженер Пламен Чернев.

Обектът трябва да бъде приключен до две години, какъвто е договорът с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тогава трябва да бъде завършено цялостното укрепване, отводняването и подпорната стена. Ще бъде премахнат и част от скалния венец, между който се е образувала голяма пукнатина с размер над 2 метра.

Фирмата-изпълнител на обекта е „Пътни строежи“, като укрепването е от изключително значение за региона. Пътят е основна връзка на община Сухиндол със Севлиево и главното трасе за София. Пътят е особено важен и заради достъпа до язовир „Александър Стамболийски“, както и до село Горско Косово, където се намира Дома за пълнолетни лица с деменция.

Related Articles

Подменят опасните дървета при храм-паметник „Александър Невски“ с нови

По време на регулярните огледи за текущото състояние на дървесната растителност в София експерти на дирекция „Зелени системи“ са констатирали на площада при храм-паметника „Александър Невски“...

Пловдив: Обявиха обществената поръчка за изпълнител на реконструкцията на кино „Космос“ Пловдив

Зелена светлина за реконструкцията на знаковото за Пловдив кино "Космос", обявиха от общината в града. Техническият проект, изготвен от проектантско студио „Тектоника-Б“ ООД, е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ