27 C
Пловдив
събота, юли 13, 2024

Започва строеж на нова станция на метрото в Обеля

Бъдещата спирка ще има връзка с железопътния и автобусен транспорт

Започва строителството на новата станция на метрото в ж.к. „Обеля“, която е част от интермодален транспортен хъб, включващ метро, железопътен и автобусен транспорт.

Обектът ще се изгражда от компанията „Геострой“, която спечели обществената поръчка с максималните 100 точки. Техническата им оферта получи най-висока оценка, като в същото време дадоха и най-ниска цена от 43.7 млн. лв. без ДДС при прогнозна цена от 47 милиона лева без ДДС.

Това е и първият обект, чието изпълнение започва с финансиране по програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г.

Идеята за новата станция на метрото е да осигури бърз и лесен достъп на пътуващите от съседните общини хора на работа в София. Тя ще има директен достъп до новата жп гара „Обеля“ и бъдещата автогара, която е заложено да се изгради.

По проекта новата метростанция ще е с три изхода. Два от тях ще имат връзка с железопътната спирка, която обслужва направленията до Драгоман, Кюстендил, Божурище и Банкя.

Заложено е изпълнение на централен перон, за да се улесни прекачването на пътниците, тъй като тази станция е начална за първа и втора линия на метрото. Централният перон ще е с ширина от 9.5 м, дължина 100 м и светла височина 3.5 м.

За удобство на пътуващите ще има асансьори, ескалатори и стълбища.

Новата станция на метрото ще обслужва и кварталите „Обеля 1“ и „Модерно предградие“. Очаква се след пускането в експлоатация на станцията пътуващите с метрото да се увеличат с 12 000 души, от които 8600 ще дойдат от линиите на западното и югозападното жп направление.

Реализацията на проекта ще отнеме три години. През това време ще бъде въведена временна организация на движението в района, но улици няма да се затварят, обещават от Столична община.

При строителството на новата линия на метрото няма да се спира и работата на първа и втора линии.

Related Articles

Изграждат модерен кампус за спортните надежди в Стара Загора

Проект, насочен към спортното бъдеще на Стара Загора, стартираха символично с първа копка двама от зам.-кметовете на общината - Надежда Чакърова и арх. Мартин...

Ремонтират Дом за възрастни във Варна с над 7 млн. лева

Местят обитателите на социалното заведение във временна сграда Сградата на Дом за възрастни хора „Гергана“ във Варна не е ремонтирана от построяването преди 88...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ