21 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Започва строежът на Северния обход на Бургас

С пълно мнозинство общинските съветници подкрепиха една от най-важните докладни записки – за издаване на разрешение за строеж на Северния обход на Бургас. Кметът Димитър Николов не скри задоволството си от бъдещата реализация на проекта.

„Това е изключително важен проект за града ни, Бургаска област и България, и подготовката за него отне няколко години. С изграждането на обхода ще се изведе голяма част от транзитния трафик, който замърсява въздуха и амортизира градската ни инфраструктура. Проектът е важен и за всички пътуващи от магистрала “Тракия” към Слънчев бряг и прибиращите се оттам в посока София“, коментира той.

„Освен това Северният обход дава възможност за развитие на Бургас в западна посока с търговско-индустриални дейности. Чрез обхода и локалите ще дадем възможност за старт на нови бизнес начинания“, добави още Николов.

Средствата са осигурени от държавата и с това решение вече няма пречки проектът да стартира. Северният обход на Бургас вече е трасиран. Частните имоти, през които минава, са отчуждени. Скоро се очаква издаването на разрешение за строеж от МРРБ, след което ще започне да тече 18-месечен срок за изпълнение.

„Северният обход ще посреща идващите от автомагистрала „Тракия“ автомобили в района на сега съществуващия селскостопански надлез преди влизане в Бургас. На негово място ще бъде изградена така наречената пълна детелина. През тази детелина автомобилите, на които не се налага минаване през областния град, ще могат да завият наляво. През вече отчуждените части от сегашните ниви те ще пътуват по нов четирилентов път в посока Пети километър. Там ориентировъчно се пада средата на Северния обход. При Пети километър ще се изгради мостово съоръжение, като е предвидена и връзка към предприятията и свободните парцели наоколо, които се оформят като перспективна бизнес зона“, обясни още кметът.

След Пети километър новият път продължава до района на Тенис център „Авеню“ и близкия Аутлет. Там ще има пътен възел от типа тромпет, а под него малко кръгово кръстовище. Северният обход свършва на това място, като се влива в обновения и разширен четирилентов път през бургаския квартал „Сарафово“ към Поморие – Ахелой – Несебър – Слънчев бряг.

Related Articles

Монтират зарядни станции за електромобили в Габрово

Община Габрово подписа договор с дружеството „ФИНЕС – 2“ ЕООД за поставяне на 3 броя колонки за зареждане на електрически превозни средства с включени...

21 общини кандидатстват за средства за по-чист въздух

85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще могат да получат безплатно нови уреди До края на октомври 2023 г. е крайният...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ