19 C
Пловдив
петък, април 12, 2024

Започва реставрацията на храм „Свети Димитър“ в Мъглиж

С празничен водосвет от Старозагорският митрополит Киприан бе дадено начало на ремонта на една от емблемите на Мъглиж – църквата “Свети Димитър”. Проектът се финансира по Програмата за развитие на селските райони. Стойността му е близо 575 хиляди лева, а дейностите по укрепване и реставрация на храма ще приключат до края на следващата година.

Основният камък на мъглижкия храм „Свети Димитър“, който е паметник на културата от национално значение, е положен през 80-те години на ХIХ век. Освещаването му е станало през 1891 г., на Димитровден.

Сградата е триконхална, с купол и камбанария над западния вход. Камбанарията е строена през 1912 година от местни майстори. Строежът на църквата е започнат от майстор Колю Фичето, но скоро след това той се разболява и строителството поема един от неговите най-добри ученици – уста Генчо Новаков. Той е автор и на иконостаса, работен и завършен около 1907 – 1908 година. На практика това е последният оцелял през десетилетията градеж на Уста Генчо Новаков.

Поради уникалната си архитектура църквата е обявена и за паметник на културата. Запазени са и иконостасните икони, рисувани по това време от известния габровски художник Рачо Тихолов.

След реставрацията на църквата, с пари по програмата се очаква да започне и ремонт в Мъглижкия манастир.

Related Articles

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...

Одобриха визията за новата многофункционална зала в Казанлък

Проектанти на спортното съоръжение са "Киряков Архитекти" Одобриха визията и функционалността на новата спортна зала, която предстои да бъде изградена в Казанлък. На обсъждането на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ