32 C
Пловдив
сряда, юни 19, 2024

Започва реставрацията на храм „Свети Димитър“ в Мъглиж

С празничен водосвет от Старозагорският митрополит Киприан бе дадено начало на ремонта на една от емблемите на Мъглиж – църквата “Свети Димитър”. Проектът се финансира по Програмата за развитие на селските райони. Стойността му е близо 575 хиляди лева, а дейностите по укрепване и реставрация на храма ще приключат до края на следващата година.

Основният камък на мъглижкия храм „Свети Димитър“, който е паметник на културата от национално значение, е положен през 80-те години на ХIХ век. Освещаването му е станало през 1891 г., на Димитровден.

Сградата е триконхална, с купол и камбанария над западния вход. Камбанарията е строена през 1912 година от местни майстори. Строежът на църквата е започнат от майстор Колю Фичето, но скоро след това той се разболява и строителството поема един от неговите най-добри ученици – уста Генчо Новаков. Той е автор и на иконостаса, работен и завършен около 1907 – 1908 година. На практика това е последният оцелял през десетилетията градеж на Уста Генчо Новаков.

Поради уникалната си архитектура църквата е обявена и за паметник на културата. Запазени са и иконостасните икони, рисувани по това време от известния габровски художник Рачо Тихолов.

След реставрацията на църквата, с пари по програмата се очаква да започне и ремонт в Мъглижкия манастир.

Related Articles

Община Сливен ремонтира изложбената зала „Сирак Скитник“

Община Сливен подписа договор за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и...

КСБ разработи пътна карта в помощ на желаещите да строят

Камарата на строителите в България публикува на сайта си пътна карта с практически съвети за осъществяване на всяка инвестиционна идея, свързана със строителство. Прагматичното...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ