21 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Започва ремонтът на летище Русе

Кметът на Русе Пенчо Милков и представителите на „Еърпорт Русе“ ООД подписаха договора, с който дружеството се задължава да извърши редица подобрения върху Летище Русе и да реализира инвестиционните си планове за постепенното му развитие като гражданско.

При срещата представителят на дружеството Антони Търницов отбеляза, че веднага започва изграждането на ограда и осветление на пистата, както и ремонтът на ВиК и електроинсталацията в сградата на терминала.

“Това са не само разходи, които се спестяват на общината, но които фирмата прави в реално време. Летището не се дава безвъзмездно, както някои политици се опитват да убедят хората. Инвестициите, които се правят дори и в момента, са значителни и не може да става дума за „безплатно“. Необходимо е обаче преди някой да говори неистини, да прочете поне решението на Общинския съвет, което е достъпно в интернет и посочва какви мащабни и не безплатни дейности се задължава да изпълни фирмата. „Безвъзмездно“ е правото на ползване, само защото дружеството не се задължава да заплати сума пари, но същевременно правото не е „безплатно“, защото трябва да се изпълнят много скъпоструващи дейности“, отбеляза кметът.

Съгласно подписаното споразумение в рамките на 24 месеца дружеството трябва да извърши необходимите текущи ремонти и да изработи документите, нужни за ползването му като гражданско летище, вкл. Генерален план за развитие, ремонт на пистата, изграждане на осветление, видеонаблюдение и др. Те възлизат на обща стойност над 2,6 млн. лв., като това е едва първият от трите етапа на планираната инвестиция.

В случай че всичко това не бъде изпълнено, Общината прекратява договора без предизвестие и без да дължи обезщетение, а всички материални и нематериални блага, направени от инвеститорите, остават нейна собственост.

Related Articles

Благоустрояват крайречната зона по р. Янтра в Габрово

Благоустрояването на крайречната зона по р. Янтра е включено в Концепция за интегрирани териториални инвестиции на Община Габрово. В тази връзка се състоя публично...

Информационни дни по поканите за достъпна архитектурна среда на АХУ

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира информационни събития за кандидатите по програмите за изграждане на достъпна среда, осигуряване на средства за заетост, рехабилитация...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ