26 C
Пловдив
петък, юни 14, 2024

Започва работа по граничния пункт „Клепало“

„23 години ни делят от подписването на Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Република Северна Македония през 1999 г., в която е предвидено изграждането на граничен контролно-пропускателен пункт „Клепало“ между двете страни. Ангажиментът на правителството днес е ясно изразен и той e да започне максимално бързо работата по изграждането на граничния пункт“. С тези думи заместник-министърът на регионалното развитие и съпредседател от българска страна Деляна Иванова откри работната среща на Смесената експертна комисия в София. От македонска страна съпредседател е Зоран Попов, държавен секретар в Министерството на външните работи.

Предвижда се новият ГКПП да свързва община Струмяни, Благоевградска област и община Берово в Република Северна Македония. Експертите на двете страни имат за задача да определят основните технически характеристики на пътните връзки, местоположението на трасето, пресечната точка с границата, мястото на новия граничен пункт, необходимата инфраструктура, постройките, видовете товари, режима на функциониране, правните и нормативни въпроси.

Предстои Смесената експертна комисия в кратък срок да изработи свои вътрешни правила за работа, да стартира техническата подготовка на проекта, така, че да получи заделеното европейско финансиране, да се изработят общи устройствени планове, да стартират отчуждителни процедури за трасето.

9,3 млн. лв. са предвидените средства за изграждане на ГКПП „Клепало“. Те са заделени в Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Северна Македония за периода 2021-2027 г.

Водещият мотив за ускореното изграждане на новия пункт е необходимостта от укрепване на регионалната свързаност, улесняване на нарастващия трафик на хора и стоки между двете страни и отключване на икономическия потенциал в пограничния регион. Преминаването през „Клепало“ ще спестява разстояние и време и ще окаже благоприятни ефекти на околната среда с намаляване на концентрацията на вредни емисии.

С две свои решения през март тази година Министерският съвет определи членовете на смесената комисия от българската страна и посочи областния управител на Благоевград да възлага проектирането и изграждането на пункта.

Related Articles

Как се произвежда енергия в дома показват на Празник на слънцето в кв. „Факултета“

Как всеки може да произвежда енергия в дома си показват на Празник на слънцето в софийския квартал „Факултета“. Фотоволтаичните системи за балкони и фасади...

Осигуриха средства за ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца

Служебният кабинет осигури необходимите 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца. Правителственото решене е във връзка с писмо...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ