17 C
Пловдив
четвъртък, септември 28, 2023

Започва надграждане на инфо системата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър

Промените в Наредба 5 за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри вече са финализирани и нормативният акт е публикуван в „Държавен вестник“, информират от МРРБ.

Наредбата ще влезе в сила от 1 октомври. Вече има избран изпълнител за надграждане на информационната система на кадастъра и се очаква работата по обновяването й да стартира до месец.

Съотношението между услуги, заявени по електронен път и на гише, е 50% в полза на електронния портал, уточняват от ведомството. За да се повиши нивото на обслужване, продължава практиката на т.нар. „тайни клиенти“.

Активно се работи и по увеличаването на кадастралната карта, като за пълното покритие на страната остават 5-6% за урбанизираните територии. Напълно завършен е процесът за София. Вървят обществени поръчки за останалите непокрити 12 обособени позиции за над 11 хиляди хектара. До края на октомври се очаква да приключи процедурата по избор на изпълнители и през декември 2021-а да стартира работата по изпълнението на дейностите.

Related Articles

Нови 42 обекта в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

42 нови обекта на световното наследство бяха обявени от ЮНЕСКО на среща в Рияд, Саудитска Арабия. Сред новите локации са 33 археологически обекта и...

Новите програми за сградно обновяване започват с 9 млн. лв. за БАН

Българската академия на науките ще получи първите над 9 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на три научни комплекса в София по новите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ