24 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

На 15 май 2024 г. е пресконференцията и официалният старт на кампанията „Хижа на годината” 2024. На събитието по инициатива на 360mag.bg и Български туристически съюз ще бъдат обявени хижите и заслоните, номинирани в конкурсната програма и тези, предложени за финансова подкрепа и инфраструктурни подобрения. Гласуването за тях ще може да се прави на Huts.360mag.bg до 25 септември включително.

„Хижа на годината” се завръща с повече категории и финансови грантове в сравнение с 2023 г. Новост в това издание са доброволческите акции за облагородяване на условията в и около хижите, които ще допълнят финансовите грантове за подпомагане на стопаните на планински обекти.

Получени са над 200 номинации в 9 категории и 7 програми за подкрепа на хижите в България на стойност над 65 000 лв. Към всички номинирани за грантове хижи е изпратена анкета, на база на която ще бъдат определени хижите, които се борят за финансиране.

Категориите в конкурс „Хижа на годината” са :

Най-добра хижа обслужвана без МПС, Най-добра хижа обслужвана с високопроходим автомобил или лифт, Най-добра хижа обслужвана с лек автомобил, Най-добър заслон /стопанисван на място/, Най-добър заслон /нестопанисван на място/, Хижа с най-добра кухня, Хижа с най-устойчиви еко практики, Хижа /заслон с най-успешен рестарт/, Най-чиста хижа.

Програмите за подкрепа на хижите сa:

„Хижа за пример” – Грант за Технологични въведения със SiteGround

за облагородяване на района и пътеките около хижа/заслон с БТС

Грант за строителни материали и специализиран труд с GP Group

„Грижа навреме” – аптечки за първа помощ около хижи и заслони с Credissimo

„Без емисии в планината” – Зарядна станция за Е-автомобили с Photomate

Аварийна соларна система за заслони с Пиринско

Уютна хижа с матраци Тед: Грант за подновяване на легловата база

Related Articles

В края на май: Започва рехабилитация на пътните настилки във Варна

От 27 май започва рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна. Това стана ясно на извънредна среща с участието на кмета Благомир...

Училище „Максим Горки“ в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Осигурено е финансиране за изграждане на допълнителна сграда към Средно училище „Максим Горки“ в Стара Загора, информират от Общината. Разширението ще е в югозападната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ