23 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Започва изграждането на ГКПП „Клепало“ между България и Северна Македония

Пускат поканата за изграждане на ГКПП „Клепало“ между България и Северна Македония. Разкриването на граничния пункт, свързващ Струмяни и Берово, е стратегически проект в новата Програма за трансгранично сътрудничество България – Република Северна Македония 2021-2027.

Решението е взето в рамките на първото заседание на Комитета за наблюдение на програмата в Струмица. На него бяха одобрени Насоките за кандидатстване на подготовката и строителството на граничния пункт. Той ще се финансира с над 10.3 млн. евро от програмата.

Бенефициенти са Областната администрация в Благоевград и Митническото управление в Република Северна Македония.

„Ще реализираме една 20-годишна мечта на жителите от региона, при това в много важен момент в развитието на отношенията между двете държави“. Това коментира зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева. Тя допълни, че изграждането на новия граничен пункт ще улесни натоварения трафик между двете държави и ще стимулира икономическото развитие на региона. Ще осигури и директен достъп до магистрала „Струма“, която е важна част от трансевропейската транспортна мрежа.

Програмата ще подкрепя и инвестиции в зелена инфраструктура за постигне на по-здравословна, естетична и функционална среда в населените места чрез изграждане на подходящи зелени пространства.

За целта са предвидени над 5.2 млн. евро по Приоритет 1 „По-зелен трансграничен регион“. При реализацията на Приоритет 3 „Интегрирано развитие на трансграничния регион“ ще се следва специално разработената Териториална стратегия. Тя ще се управлява от Ръководен борд, който проведе учредителното си заседание в Струмица.

По време на срещата стратегията беше одобрена единодушно. Бяха избрани двамата съпредседатели на борда – Илко Стоянов, кмет на Благоевград и Андреа Златкова, координатор в Центъра за развитие на източния регион за планиране на Република Северна Македония. Членове на борда са заинтересованите страни от трансграничния регион, които са участвали в изработването на стратегическия документ. Това са регионални и местни власти, професионални организации, представители на бизнеса и неправителствения сектор.

Териториалната стратегия се фокусира в две направления:

Повишаване на конкурентоспособността на местната икономика чрез технологична трансформация и насърчаване на целогодишния туризъм с интелигентни решения. За проекти в тези области са определени 15.6 млн. евро, представляващи половината от средствата по програмата. Отварянето на мерки по стратегията ще започне през първата половина на 2023 г.

Related Articles

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него...

Сливен с новоизградена улица

Изграждането на новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ е към приключване, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Остават довършителни работи и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ