24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

Започва изграждането на ГКПП „Клепало“ между България и Северна Македония

Пускат поканата за изграждане на ГКПП „Клепало“ между България и Северна Македония. Разкриването на граничния пункт, свързващ Струмяни и Берово, е стратегически проект в новата Програма за трансгранично сътрудничество България – Република Северна Македония 2021-2027.

Решението е взето в рамките на първото заседание на Комитета за наблюдение на програмата в Струмица. На него бяха одобрени Насоките за кандидатстване на подготовката и строителството на граничния пункт. Той ще се финансира с над 10.3 млн. евро от програмата.

Бенефициенти са Областната администрация в Благоевград и Митническото управление в Република Северна Македония.

„Ще реализираме една 20-годишна мечта на жителите от региона, при това в много важен момент в развитието на отношенията между двете държави“. Това коментира зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева. Тя допълни, че изграждането на новия граничен пункт ще улесни натоварения трафик между двете държави и ще стимулира икономическото развитие на региона. Ще осигури и директен достъп до магистрала „Струма“, която е важна част от трансевропейската транспортна мрежа.

Програмата ще подкрепя и инвестиции в зелена инфраструктура за постигне на по-здравословна, естетична и функционална среда в населените места чрез изграждане на подходящи зелени пространства.

За целта са предвидени над 5.2 млн. евро по Приоритет 1 „По-зелен трансграничен регион“. При реализацията на Приоритет 3 „Интегрирано развитие на трансграничния регион“ ще се следва специално разработената Териториална стратегия. Тя ще се управлява от Ръководен борд, който проведе учредителното си заседание в Струмица.

По време на срещата стратегията беше одобрена единодушно. Бяха избрани двамата съпредседатели на борда – Илко Стоянов, кмет на Благоевград и Андреа Златкова, координатор в Центъра за развитие на източния регион за планиране на Република Северна Македония. Членове на борда са заинтересованите страни от трансграничния регион, които са участвали в изработването на стратегическия документ. Това са регионални и местни власти, професионални организации, представители на бизнеса и неправителствения сектор.

Териториалната стратегия се фокусира в две направления:

Повишаване на конкурентоспособността на местната икономика чрез технологична трансформация и насърчаване на целогодишния туризъм с интелигентни решения. За проекти в тези области са определени 15.6 млн. евро, представляващи половината от средствата по програмата. Отварянето на мерки по стратегията ще започне през първата половина на 2023 г.

Related Articles

PORTICO – нова платформа за споделени знания за устойчиво градско развитие в ЕС

Новата платформа за споделяне на знания за устойчиво градско развитие в ЕС – Portico, ще бъде официално открита на 10 октомври. Това ще стане...

Важно от НАП! Ето как плащаме от 1 октомври

От началото на октомври 2023 г. плащанията по банков път към НАП ще се извършват по пет нови банкови сметки на БНБ. Всяка от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ