26 C
Пловдив
събота, септември 23, 2023

Започват честванията за 800-годишнината от създаването на Ивановските скални църкви

През месец юли започват честванията за 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, известен като Ивановските скални църкви. На 5 юли в Регионалния исторически музей ще се състои прожекция на документален филм „1218-а година – срещата на преобразяването“. Той е дело на д-р Александър Стойков и Николай Лазаров и е свързан с историята и развитието на обителта. След прожекцията ще се проведе и отворена дискусия- обсъждане.

Манастирът е основан през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом от монаха Йоаким, който по-късно става и български патриарх на Второто българско царство. Негови дарители са царете Йоан Асен ІІ, Йоан Александър и други представители на царския двор, на които са запазени ктиторски портрети. Манастирът има сложно устройство и обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест негови храма са запазени стенописи, разкриващи българското изкуство през ХІІІ и ХІV век.

По стените на манастирските помещения се разчитат графити и надписи с важни исторически сведения. Световна известност имат и стенописите в църквата „Св. Богородица”, които се нареждат сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите. Техните художествени достойнства са причина за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. От 1978 г. манастирът е обявен за Национален археологически резерват, а днес Ивановските скални църкви са най-посещаваният обект в Русе.

Related Articles

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...

Започва рехабилитация на пътя Поленица – Джигурово

Един от натоварените пътни участъци в Община Сандански, основна транспортна връзка между селата Поленица и Джигурово, ще бъде цялостно ремонтиран и рехабилитиран. Проектът получи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ