26 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Започват проучванията за изграждане на „леко метро“ във Варна

Общинският съвет във Варна одобри финансиране в размер на 240 хил. лв. за проучвания, определяне на терен за депо и изготвяне на техническо задание за изграждане на „леко метро“. Сумата ще бъде отпусната за изготвяне на техническо задание и определяне на терен за депо.

Според зам.-кмета на Варна Христо Иванов градската железница е заложена в Общия устройствен план на града. Нейното трасе трябва да преминава по градския булевард „Цар Освободител“.

Основната функция на бъдещата железница ще бъде да свърже новата икономическа зона, която предстои да бъде обособена край Аксаково, с Варна. Тя ще е основно надземна, като само в отделни участъци ще минава под земята. Очакванията са в бизнес зоната да се създадат около 30 000 работни места.

Финансиране за строителството на метрото ще се търси от фондове на Европейския съюз.

Очаква се до края на октомври да приключи процедурата за избор на проектант, а крайната дата за завършването на цялото съоръжение е 2023 г.

Related Articles

След решение на съда: “Куршум джамия” остава собственост на Карлово

“Куршум джамия” остава собственост на Карлово, потвърди Върховният касационен съд, като не допусна до касационно обжалване и остави в сила решение на Пловдивския апелативен...

Първа копка на водопровод в Дълго поле

Строителната програма на община Калояново е за над 6 млн. лева Първа копка на водопровод на ул. "2-ра" в село Дълго поле направиха кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ