28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Започват проучванията за изграждане на „леко метро“ във Варна

Общинският съвет във Варна одобри финансиране в размер на 240 хил. лв. за проучвания, определяне на терен за депо и изготвяне на техническо задание за изграждане на „леко метро“. Сумата ще бъде отпусната за изготвяне на техническо задание и определяне на терен за депо.

Според зам.-кмета на Варна Христо Иванов градската железница е заложена в Общия устройствен план на града. Нейното трасе трябва да преминава по градския булевард „Цар Освободител“.

Основната функция на бъдещата железница ще бъде да свърже новата икономическа зона, която предстои да бъде обособена край Аксаково, с Варна. Тя ще е основно надземна, като само в отделни участъци ще минава под земята. Очакванията са в бизнес зоната да се създадат около 30 000 работни места.

Финансиране за строителството на метрото ще се търси от фондове на Европейския съюз.

Очаква се до края на октомври да приключи процедурата за избор на проектант, а крайната дата за завършването на цялото съоръжение е 2023 г.

Related Articles

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

За поредна година Хидротехнически факултет на УАСГ се включва в „Европейска нощ на учените“ по проект SEARCH. Висшето учебно заведение ще отвори вратите си...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ