Започват археологически разкопки по трасето на пътя Видин – Ботевград

0

От 14 април започват теренни археологически проучвания на 8 обекта по трасето на новостроящия се път Видин – Ботевград. Екипи от Националния археологически институт с музей при БАН ще проведат разкопките в следващите пет месеца, информира БТА. В края на миналата година са извършени сондажните проучвания на четири обекта по трасето между Видин и Димово. Именно от тази отсечка е предвидено да започнат и сега спасителните археологически проучване и в последствие строителството на пътя.

По цялото трасе на новия път във Видинско археологическите обекти са осем. А след завършване на проучванията и разкопките, археолозите ще освободят трасето, за да може да се изпълнява пътния проект.

Спасителните проучвания на обект Синаговци ще се простират на близо 60 дка, върху голяма част от които ще преминава трасето на пътя. Ще се работи върху открит там римски саркофаг от I-II век и два некропола.

От 14 април археолозите стартират първо работа на обектите в района на селата Ружинци и Медовница.

На всички обекти ще работят и местни хора. Планирано е участие средно на 100-150 работници. Така на практика в разкопките ще се включат близо 1000 работници за период от 4-5 месеца.

В община Ружинци вече са набират работниците, които ще се включат в археологическите разкопки на терена около бъдещото трасе на високоскоростния път от Видин до Ботевград. Необходими са 144 души, като с предимство се наемат безработни

Дейностите на спасителните археологически разкопки се финансират от Агенция „Пътна инфраструктура“.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си