28 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Започват археологическите проучвания в „Тракийски и античен град Кабиле“

На 1 октомври 2020 година започват редовните археологически проучвания в Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Той е един от най-емблематичните археологически обекти от Античността, разположени в Югоизточна Тракия. В хронологически план градът съществува от IV в. пр. Хр. до кр. на VI в. сл. Хр. През римската епоха от 136 г. сл.Хр. е един от най-значителните римски военни лагери в провинция Тракия.

През 2014 г. Регионален исторически музей – Ямбол стартира дългосрочен проект за издирване и проучване на римския военен лагер в Кабиле. Като част от нея бе финансирането на мащабно геодезическо проучване в непроучените части на археологическия резерват. Съобразно резултатите от него бяха предприети проучвания в най-перспективния участък, в резултат на което към този момент изцяло е проучен трибунориума (къщата на военния командир), улиците около него и част от представителна сграда.

Сега екипът на Регионален исторически музей – Ямбол за трета поредна година ще продължи разкопките на представителната сграда. Тя е много масивна и с площ от над 2000 квадратни метра. Изградена е с няколко строителни техники, които са свързани и с различни строителни периоди от нейното функциониране. Към момента от самата сграда е проучена голяма галерия с настилка от строителна керамика споена с хоросан. В дворното пространство през 2018 г. беше разкрит и мраморен постамент за статуя и напълно запазен надпис от 166-169 година след Христа.

Related Articles

Столична галерия показва „Дом Мечта“

Артисти откриват пресечната точка между изкуство и дизайн "Домът мечта“ представя съжителството на изкуство и дизайн под един покрив. Експозицията в галерия „КО-ОП“ е от...

Пловдив става първата регионална иновационна долина в България

Първата регионална иновационна долина в България ще бъде открита в Пловдив през октомври т.г. Тя ще работи в областта на биоикономиката и храните и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ