19 C
Пловдив
петък, април 12, 2024

Започват археологическите проучвания в „Тракийски и античен град Кабиле“

На 1 октомври 2020 година започват редовните археологически проучвания в Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Той е един от най-емблематичните археологически обекти от Античността, разположени в Югоизточна Тракия. В хронологически план градът съществува от IV в. пр. Хр. до кр. на VI в. сл. Хр. През римската епоха от 136 г. сл.Хр. е един от най-значителните римски военни лагери в провинция Тракия.

През 2014 г. Регионален исторически музей – Ямбол стартира дългосрочен проект за издирване и проучване на римския военен лагер в Кабиле. Като част от нея бе финансирането на мащабно геодезическо проучване в непроучените части на археологическия резерват. Съобразно резултатите от него бяха предприети проучвания в най-перспективния участък, в резултат на което към този момент изцяло е проучен трибунориума (къщата на военния командир), улиците около него и част от представителна сграда.

Сега екипът на Регионален исторически музей – Ямбол за трета поредна година ще продължи разкопките на представителната сграда. Тя е много масивна и с площ от над 2000 квадратни метра. Изградена е с няколко строителни техники, които са свързани и с различни строителни периоди от нейното функциониране. Към момента от самата сграда е проучена голяма галерия с настилка от строителна керамика споена с хоросан. В дворното пространство през 2018 г. беше разкрит и мраморен постамент за статуя и напълно запазен надпис от 166-169 година след Христа.

Related Articles

100 нови електрически велосипеда са на разположение на бургазлии

Община Бургас закупи 100 електрически велосипеда, които могат да бъдат използвани на територията на града. Те са с олекотена алуминиева конструкция, което ги прави...

Конкурс: Облагородяват градската среда с графити творби

Електрохолд и Sofia Graffiti Tour организират конкурс за графити творба в рамките на фестивала SOFIA URBAN ART. Той ще се проведе в София на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ