27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Запазват се „царските“ бордюри по ул. „Алабин“ в София

Над 2000 гранитни бордюра, разположени по тротоарите на улиците „Алабин“, „Лавеле“ и „Княз Борис I”, част от обхвата на протичащия в момента ремонт на трамвайното трасе, ще бъдат запазени и възстановени, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Бордюрите са поставени при организацията на централната градска част в началото на ХХ век и най-характерното за тях е, че всеки е изработен на ръка. Тежестта им варира между 150 и 400 кг.

В отсечката между ухо „Съдебна палата“ и пл. „Македония“ има над 2000 гранитни бордюра, които представляват архитектурно-строителна недвижима културна ценност с местно значение. При ремонта на трамвайното трасе, който протича в момента, ние се отнасяме с изключително внимание към всеки един от тях, коментира зам.-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов. Бордюрите се демонтират и монтират на ръка, но заради особено голямото им тегло, всеки се връзва с колани и се повдига с малък багер. Реденето отнема доста време, но това е единственият начин да запазим целостта и облика на тази част от града ни“, добави той.

Реконструкцията на релсовия път и закупуването на нов подвижен състав (трамваи) по него се реализират от Столична община по Проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II“, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Съфинансирането е от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост върви по план

В ход е планираният ремонт на Дунав мост. Както бяха направени предварителните разчети за месеца строителните работи се изпълняват без спиране на движението, а...

Изграждат модерен кампус за спортните надежди в Стара Загора

Проект, насочен към спортното бъдеще на Стара Загора, стартираха символично с първа копка двама от зам.-кметовете на общината - Надежда Чакърова и арх. Мартин...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ