4 C
Пловдив
петък, декември 8, 2023

Запазват се „царските“ бордюри по ул. „Алабин“ в София

Над 2000 гранитни бордюра, разположени по тротоарите на улиците „Алабин“, „Лавеле“ и „Княз Борис I”, част от обхвата на протичащия в момента ремонт на трамвайното трасе, ще бъдат запазени и възстановени, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Бордюрите са поставени при организацията на централната градска част в началото на ХХ век и най-характерното за тях е, че всеки е изработен на ръка. Тежестта им варира между 150 и 400 кг.

В отсечката между ухо „Съдебна палата“ и пл. „Македония“ има над 2000 гранитни бордюра, които представляват архитектурно-строителна недвижима културна ценност с местно значение. При ремонта на трамвайното трасе, който протича в момента, ние се отнасяме с изключително внимание към всеки един от тях, коментира зам.-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов. Бордюрите се демонтират и монтират на ръка, но заради особено голямото им тегло, всеки се връзва с колани и се повдига с малък багер. Реденето отнема доста време, но това е единственият начин да запазим целостта и облика на тази част от града ни“, добави той.

Реконструкцията на релсовия път и закупуването на нов подвижен състав (трамваи) по него се реализират от Столична община по Проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II“, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Съфинансирането е от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Related Articles

Ремонтират Националния студентски дом с пари от Плана за възстановяване и устойчивост

Създаване на Национален фокусен център към Националния студентски дом в София позволява ремонтът на емблематичната сграда да се осъществи със средства от Националния план...

Обнародвано: Нови цени на часовата ставка за проектантски услуги

Увеличението влиза в сила от 1 януари 2024 г. В новия брой 100 на Държавен вестник са обнародвани промените в Методиката за определяне на размера...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ