26 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Зам.-министър Стайков обсъди с Браншова камара „Пътища“ спешните задачи в сектора

Разплащането на задълженията за текущ ремонт и поддръжка, индексацията на договорите в строителството, инхаус процедурите и бъдещето на стратегически пътни обекти – тези теми обсъди зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ивайло Стайков с представители на Българска браншова камара „Пътища“ на среща в министерството. Инж. Стайков замества вицепремиера в оставка Гроздан Караджов, който е в отпуск.

Целта на срещата по инициатива на инж. Стайков бе да запознае пътностроителните фирми със спешните задачи, които иска да разреши през седмицата.

Очаква се регионалната комисия в парламента да разгледа окончателния доклад на междуведомствената работна група, която провери възложените дейности от Агенция „Пътна инфраструктура“ по договорите за текущ ремонт и поддръжка. Настояването на зам.-министър Стайков, за което има подкрепата на министър-председателя Кирил Петков, е безспорните възлагания за текущ ремонт и поддръжка да бъдат разплатени веднага. Предстои да се изясни каква точно сума трябва да бъде разплатена на пътните фирми. Според решението на Народното събрание от април тази година разплащането трябва да стане след доклад на регионалната комисия и гласуване в зала от Народното събрание. За възлаганията, признати като основен ремонт, реконструкция и ново строителство ще се търси механизъм как да се процедира.

Пътните фирми настояват да отпадне срокът 30 септември от решението на Народното събрание, до който АПИ може да прави възлагания по старите договори и до който пътните фирми трябва да завършат всички започнати, но незавършени от миналата година обекти.

Зам.-министърът съобщи, че си е поставил за задача възможно най-скоро Народното събрание да разгледа индексацията на договорите в строителството. Той пое ангажимент да обсъди темата и с Камарата на строителите в България, които активно участваха в разработването на методика за индексация.

Другата тема, която трябва да бъде разрешена бързо, е свързана с конкретни възлагания от „Автомагистрали“ ЕАД по инхаус договорите за изработка, доставка и монтаж на греди и плочи за магистрала „Хемус“. По искане на зам.-министъра „Автомагистрали“ ЕАД ще изиска от пътните фирми количествено-стойностни сметки за тези елементи, за да могат да бъдат разплатени. Проблемът е, че част от тези греди вече са монтирани в строителството на „Хемус“ и за тях има срок от 6-8 месеца, в които трябва бъдат натоварени, иначе стават негодни и трябва да се разрушат. „По мое лично настояване имаме разрешение от премиера да намерим решение“, обясни Стайков.

Зам.-министърът съобщи на представителите на пътните фирми, че в Министерски съвет има среща с екипите на регионалното и на екологичното министерства, на която ще се обсъждат проблемите с големите пътни проекти. Това са магистралите „Струма“, „Европа“, „Русе-Велико Търново“ и тунела под Шипка. „За строителството на лот 3.2. на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле трябва да се намери приемливо решение и за двете страни“, заяви инж. Стайков.

Другият въпрос, който трябва да бъде разрешен в спешен порядък, е за ремонта на виадукта на Витиня. Там трябва да се извърши възстановяване на бетоново покритие на съществуващата арматура по договора за текущ ремонт и поддържка между АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД. „Автомагистрали“ ЕАД следва да потвърдят на фирмата да изпълни този ремонт според указанията на инж. Стайков. Условието е да няма намеса по конструкцията, за да може да се извърши по договора за текущ ремонт.

Related Articles

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него...

Планират нова трамвайна линия в София

Нова трамвайна линия – номер 15, между столичните квартали “Бъкстон” и “Хладилника” предлагат зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов и общински съветници. Тя ще подсили...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ