14 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Зам.-министър Деляна Иванова: Модернизираме ВиК мрежите в още 6 области с близо 1 млрд. лв.

Водоснабдителните и канализационни системи в още шест области в страната ще бъдат модернизирани. Това са Велико Търново, Габрово, Плевен, София област, Търговище и Хасково. Планираните инвестиции са за близо 1 млрд. лв. по Програма „Околна среда“ за периода 2021-2027 г.

Нови водопроводи, канализационни клонове, пречиствателни станции и други ВиК съоръжения ще подобрят значително качеството на услугата в шестте области. Това съобщи заместник –министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова.

Иванова откри форум за представяне на резултатите по проекта за изработката на Регионалните прединвестиционни проучвания /РПИП/ за шестте области. В събитието участваха Иванка Виденова- директор на дирекция „Водоснабдяване и канализация“ в МРРБ, управители на държавни ВиК дружества в страната, представители на общински и областни администрации и др. заинтересовани лица.

Стратегическите проучвания дават пълната информация за състоянието на мрежите, нужните инвестиции, и са изискване за получаване на европейското финансиране за ВиК отрасъла. „Качеството на регионалните прединвестиционни проучвания е изключително важно, защото в зависимост от това какво се запише в тях, това може да бъде обхватът на финансирането след това“, обясни зам.-министърът. Иванова призова да се положат усилия, за да не се повтарят установени пропуски и неточности през предходния период. За целта е необходима мобилизация и синхрон между ВиК операторите, областните и общински администрации, подчерта Иванова.

Стратегическите проучвания се разработват по проект „Подпомагане на регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК – етап 2“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ за периода 2014-2020 г. Финансирането е над 22 млн. лв., като по проекта освен изготвянето на проучванията, се финансират мерки за повишаване на административния капацитет и обучения на служители на МРРБ, ВиК оператори, общински и областни администрации. Проектът трябва да приключи в края на 2023 г.

„Стратегическите цели, които сме си поставили, са постигане на технически, екологичен и финансово устойчив ВиК отрасъл, като предоставяме услуги с високо качество на социално поносима цена. Отрасълът е един от най-тежките в икономиката, изключително важен за живота и здравето на хората“, коментира зам.-министър Иванова. Тя напомни, че ВиК активите в страната включват над 90 хил. км водопроводи и канализационни мрежи, изграждани преди десетилетия. Огромната част от тях се нуждаят от подмяна или сериозен ремонт.

„Поели сме ангажимент пред ЕС да изградим ВиК инфраструктура, която е в съответствие с европейските директиви в областта на питейните и отпадъчните води“, напомни заместник-министърът. Това предпоставя необходимостта от максимално съсредоточаване на усилията за ползване на фондовете на ЕС за подмяна на инфраструктурата. Зам.-министър Иванова информира, че в момента с европейски средства от ОПОС 2014-2020 г. се изпълняват обекти в още 15 административни области на страната.

Related Articles

Община Свищов стартира пилотен проект за управление на отпадъците

В община Свищов стартира пилотен проект за управление на отпадъците. Проектът се реализира във връзка с влизането в сила от 1 януари 2025 г....

Пловдив: Обявиха обществената поръчка за изпълнител на реконструкцията на кино „Космос“ Пловдив

Зелена светлина за реконструкцията на знаковото за Пловдив кино "Космос", обявиха от общината в града. Техническият проект, изготвен от проектантско студио „Тектоника-Б“ ООД, е...

Русе ще има нов парк

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ