Замък бижу в Бейрут пристрастява с необикновена еклектика

0

Сградата от XIX век приютява не само дизайнерски и антикварни предмети, но и духа на Тоскана

Няколко старинни замъка, които местните наричат „къщите на лейди Кокрейн“, красят района Джемайзе в Бейрут. Тяхната кръстница, прословутата лейди Кокрейн, дъщеря на ливански аристократ, е живяла тук в дворец от XIX век. През 1946 г. тя се омъжва за ирландски баронет и дълги години води борба за съхраняване на бейрутското архитектурно наследство. Лейди Кокрейн и семейството й категорично отказват да продадат купените от тях още през шейсетте години къщи, опасявайки се, че на тяхно място ще изникнат многоетажни постройки. В едно от тези архитектурни бижута живее най-известният ливански дизайнер – Ели Сааб. А да наемеш подобен имот, оказва се, не е никак лесна задача. Който веднъж е пристъпил прага му, трудно го напуска, защото се привързва към него с всичките си сетива.

Бизнес инструкторът Карол Шукер отдавна искала да заживее в една от тези красиви къщи, но смятала, че тази мечта е напълно неосъществима. Чудото обаче се случило. Карол позвънила в местна агенция за недвижими имоти точно в момент, когато един от обитателите на разкошните замъци решил да освободи палата си. „Буквално спринтирах до къщата и още щом я видях, бях убедена, че това е моят дом“, спомня си бизнес инструкторът.

Замъкът, който Карол обитава заедно със съпруга си Жорж и синовете си Матео и Тома, е построен през 1885 г. „Фактът, че е разположен на стръмен склон, прави живота в него малко неудобен, но аз съм свикнала. Радостта да обитавам тази прекрасна къща компенсира всички трудности“, казва Карол.

Перлите в необикновения интериор на замъка са залятата от светлина гостна с шестметров таван, мраморните подове, големите прозорци с изискани неоготически рамки. Карол променила съвсем малка част от вътрешното пространство. Премахнала стенните панели от корк, реновирала банята и боядисала стените. При избора на цветове й помогнала нейна приятелка – дизайнерката Май Даук, обитаваща една от съседните постройки. Особено много се старала да не прекали с богатството на обстановката. Къщата и бездруго приличала на малък дворец, а новата й обитателка не искала да утежнява помпозната обстановка. „Не обичам, когато интериорът се набива твърде много на очи“, казва Карол. Подборът на мебели е еклектичен, като съдържа в себе си както антикварни вещи (две мраморни масички, внушителна маса за хранене), така и дизайнерски предмети – полилеи на Франк Гери и кресла Marni. Стелажите в трапезарията дизайнерката Карен Шекерджян проектира специално за семейството. Фамилията на Карол е неверотно гостоприемна. „Обожавам да организирам вечери. Струва ми се, че домът ни просто е създаден за това“, признава Карол. Тя често посреща гостите си и на открито, в градината, с която също много се гордее.

„Понякога, особено вечер, имам усещането, че се намирам в Тоскана. С този дом взех най-доброто от Бейрут – оазис на тишината и спокойствието в центъра на този шумен и забързан град“, убедена е домакинята.

 

20-int10 20-int1 20-int2 20-int3 20-int4 20-int5 20-int6 20-int7 20-int8 20-int9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си