18 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Законът за ВиК трябва да реши пропуските в сегашното законодателство

Вкарвайки повече ред в системата, се надявам да достигнем до намаление на загубите на вода. Това коментира в интервю за БНР председателят на Управителния съвет на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Иван Иванов по повод публикувания за обществено обсъждане проект на Закон за ВиК.

Има застъпване на регулацията в отрасъла и той се регулира от няколко закона и наредба едновременно. С множеството от закони и институции нещата не се получават както трябва. В края на петгодишен регулаторен период сме, но някои ВиК оператори нямат утвърден бизнес план. Тези пропуски на текущото законодателство се надяваме да бъдат решени, коментира Иван Иванов.

Председателят на управителния съвет на холдинга обясни, че инвестициите са ключът към очакваните резултати. Сега, за да бъдат направени, се разчита на европейско финансиране, но има условия, за да бъде получено, като например окрупняването на ВиК операторите и бизнес планирането. През следващата година ще се подготвят бизнес плановете на операторите и те ще дадат отговор трябва ли да се увеличат цените на ВиК услугите.

Сега смесването на енергийния и водния регулатор не води до добри резултати във ВиК отрасъла. По-добре е да има един регулаторен орган, който да мисли ежедневно само за водоснабдяването и канализацията, за да се постигат по-добри резултати, коментира още Иван Иванов във връзка с предвиденото разделяне на регулатора.

Над 130 млн. лв. са несъбраните вземания от промишлеността и населението. Това не дава възможност за извършване на необходимите инвестиции, посочи още Иван Иванов. Чрез новото законодателство трябва да се създаде механизъм, чрез който да не се допуска хората, ползващи услуги, да не ги плащат. Има предвидени санкции, които да се прилагат реално и строго. Отговорност на ВиК операторите e да създадат организация да откриват, докладват и санкционират тези, които ползват услуги без да плащат.

Председателят на Управителния съвет на холдинга изрази очакване да има широко участие в общественото обсъждане на законопроекта за ВиК, за да може да се вземат най-правилните решения.

Related Articles

Новите програми за сградно обновяване започват с 9 млн. лв. за БАН

Българската академия на науките ще получи първите над 9 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на три научни комплекса в София по новите...

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ