21 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Задължително от 2022: Събираме разделно пластмасовите бутилки

С нова наредба от догодина се въвежда задължително разделно събиране на пластмасовите бутилки у нас. Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда въвежда задължителна цена за пластмасовите чаши и кутии от 2023 г. Тя ще се повишава постепенно до 2027 г., когато трябва да достигне 40 стотинки за кутия и 25 стотинки за чаша. Това съобщават от дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в МОСВ пред БТА.

Очаква се наредбата да бъде обнародвана идните дни, след като Министерският съвет я прие през изминалата седмица. С нея се транспонира европейската Директива 2019/904, която влезе в сила на 3 юли.

С подзаконовия нормативен акт от следващата година влиза в сила изискването за разделно събиране на пластмасовите бутилки до три литра, като първата изпълнена цел към 31 декември 2022 г. трябва да бъде 30 %, поясняват от ековедомството.

Related Articles

На форум: Експерти дискутират бъдещето на световното културно наследство

Конфиндустрия България и Посолството на Италия в България, в сътрудничество с Италианския културен институт, Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България...

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ