22 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Задължително от 2022: Събираме разделно пластмасовите бутилки

С нова наредба от догодина се въвежда задължително разделно събиране на пластмасовите бутилки у нас. Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда въвежда задължителна цена за пластмасовите чаши и кутии от 2023 г. Тя ще се повишава постепенно до 2027 г., когато трябва да достигне 40 стотинки за кутия и 25 стотинки за чаша. Това съобщават от дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в МОСВ пред БТА.

Очаква се наредбата да бъде обнародвана идните дни, след като Министерският съвет я прие през изминалата седмица. С нея се транспонира европейската Директива 2019/904, която влезе в сила на 3 юли.

С подзаконовия нормативен акт от следващата година влиза в сила изискването за разделно събиране на пластмасовите бутилки до три литра, като първата изпълнена цел към 31 декември 2022 г. трябва да бъде 30 %, поясняват от ековедомството.

Related Articles

Откриха 4 зарядни станции за електромобили в Свиленград

Свиленград вече разполага с инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници и четири зарядни станции за електромобили. Съоръженията се намират на паркинга на...

КАБ: Стартира програма за безплатни обучения в архитектурно-строителния сектор

Целта е да се подкрепи дигитализацията на бранша Предстои да стартират безплатните обучения в рамките на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), сред чиито учредители е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ