1 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

Забрана: Без джипове до Седемте рилски езера

Спират достъпа на джипове до Седемте рилски езера от – 1 юли до края на септември. Ограничават и броя на туристите, заради заблатяването на езерата и ерозията на терена. Последните резултати от проучване сочи, че състоянието на езерата е обезпокоително и те постепенно изчезват, съобщи NovaNews.

Началната станция на лифта за Седемте рилски езера обикновено е мястото, от което нерегламентирано, пълни с туристи, към планината тръгват десетки джипове. В подножието на езерата, туристите масово не одобряват такъв вид транспорт в Рила.

Владимир Милушев, който е директор на НП „Рила“, споделя, че има проблем с езерата. „Губим ги, това е доказано научно. Причината е засиленият човешки натиск – ерозията на пътеките, част от тях нерегламентирани, по тях се свличат земни маси“, обясни той.

Според туристи джиповете са излишни и представляват допълнително замърсяване и шум. През годините бизнесът с джип-транспорта в Рила е много печеливш. За едно лято нелегалните превозвачи прибират хиляди левове – без да плащат данъци, и без да спазват никакви закони.

Не само джиповете обаче са проблем за Рила. Според туристите дейностите, които от Националния парк предприемат в името на това да насочат само в определени маршрути потокът от туристи, са недообмислени и също може да имат тежки последствия за природата.

Related Articles

Откриха обновения жп участък между Пристанище Бургас и гара Владимир Павлов

Обновеният железопътен коловоз, свързващ Пристанище Бургас с гара Владимир Павлов, е вече официално открит. Стойността на ремонтните дейности е в размер на близо 5...

В Сандански изграждат Младежки център с пари от План за възстановяване и устойчивост

Младежки център със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост ще се изгражда в Сандански, информират от Общината. Той ще е в пустееща...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ