25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Забрана: Без джипове до Седемте рилски езера

Спират достъпа на джипове до Седемте рилски езера от – 1 юли до края на септември. Ограничават и броя на туристите, заради заблатяването на езерата и ерозията на терена. Последните резултати от проучване сочи, че състоянието на езерата е обезпокоително и те постепенно изчезват, съобщи NovaNews.

Началната станция на лифта за Седемте рилски езера обикновено е мястото, от което нерегламентирано, пълни с туристи, към планината тръгват десетки джипове. В подножието на езерата, туристите масово не одобряват такъв вид транспорт в Рила.

Владимир Милушев, който е директор на НП „Рила“, споделя, че има проблем с езерата. „Губим ги, това е доказано научно. Причината е засиленият човешки натиск – ерозията на пътеките, част от тях нерегламентирани, по тях се свличат земни маси“, обясни той.

Според туристи джиповете са излишни и представляват допълнително замърсяване и шум. През годините бизнесът с джип-транспорта в Рила е много печеливш. За едно лято нелегалните превозвачи прибират хиляди левове – без да плащат данъци, и без да спазват никакви закони.

Не само джиповете обаче са проблем за Рила. Според туристите дейностите, които от Националния парк предприемат в името на това да насочат само в определени маршрути потокът от туристи, са недообмислени и също може да имат тежки последствия за природата.

Related Articles

Ремонтират площада в Момчилград с два милиона и половина

С 2 милиона и 500 хиляди лева от държавния бюджет ремонтират градския площад в Момчилград. Настилката ще се замени с нова, която ще включва...

Инвестират над 126 млн. лв. в градски транспорт с нулеви емисии

Над 126 млн. лв. ще се инвестират в градски транспорт с нулеви емисии, зарядни станции и инфраструктура за безопасна градска мобилност. Те ще бъдат...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ