Жилищният сектор във фокуса на десетки наши и чужди експерти

0
Първата дискусия от събитието бе посветена на ролята на кадастъра в икономиката

НСНИ проведе уъркшоп съвместно с ООН

Катя КОСТОВА
Уъркшопът бе открит от председателя на НСНИ Добромир Ганев

Жилищният сектор бе във фокуса на организирания международен уъркшоп от Национално сдружение „Недвижими имоти”. Форумът се проведе съвместно с ООН и с подкрепа от МРРБ, Министерството на енергетиката, АУЕР и най-активните организации в страната в сферата на недвижимите имоти, строителството, проектирането, градското планиране, енергийната ефективност. Събитието бе открито от председателя на НСНИ Добромир Ганев.

Във форума взе участие и зам.-министърът на МРРБ Валентин Йовев

Зам.-министърът на МРРБ Валентин Йовев обяви на форума, че до 4-5 години ще завърши изработването на специализираните карти в най-различни инвестиционни сфери като надграждаща информация на кадастралната. Той подчерта изключителната им важност за планирането на различните видове зони и инвестиционни намерения, защото ще съдържат информация за строежи, съоръжения, сервитути, подземна и надземна инженерна инфраструктура, водни източници, трайни насаждения, подземни богатства, релеф. „До момента специализирани карти са изработени само за зоните и обектите по Черноморското крайбрежие – охранителните зони „А“ и „Б“ и на имотите в обекти публична държавна и общинска собственост”, припомни той. Инж. Йовев каза още, че предстои завършването и на имотния регистър, който към днешна дата е наличен за 6 български града.

Изпълнителният директор на АГКК инж. Виолета Коритарова отбеляза, че в края на 2019 г. ще приключи нанасянето на картата на възстановената собственост върху кадастралната карта на България. Целта е да се постигне покриваемост на около 96% от територията на страната. „Нашата задача е да предоставяме на клиентите си качествена услуга в срок, което е предизвикателство. Добре е всички институции да приемат електронната скица като официален документ. Това е разрешено от закона и добър пример са Камарата на нотариусите, които ползват нашите електронни скици“, каза инж. Коритарова.

Юлиус Ернст, от бюрото на работната група на ООН по управлението на земи към Европейската икономическа комисия на ООН (WPLA – UNECE), разказа за вековния опит на Австрия във взаимодействието между кадастъра и имотния регистър. „Сега сме свързани по електронен път с единна база данни. Това, което е важно, е наличието на ясната правна процедура. Когато държавите започнат да правят трансформация, видима за обществото, и дигитализират процесите, всички се опитват да получат информацията в интернет. Там обаче тя трябва да е с добро качество, защото кадастърът е важен и за данъчното облагане, и за пространственото планиране”, подчерта Ернст.

„Преди години едно от големите предизвикателства в нашата страна бе създаването на съвместна система между кадастъра и имотния регистър. Тогава институциите не се ползваха с политическата подкрепа. Затова свързахме двете институции на равнище данни и бизнес процеси. Разработихме и информационна система, която в момента се използва в Хърватия и функционира много добре”, сподели Мая Пупачич от Държавната геодезична администрация на Хърватия.

Еми Фигуередо от Европейската икономическа комисия на ООН (UNECE) информира, че дейността им обхваща много страни. По думите й, всяка страна се разглежда от нас в контекста на региона, където се намира. В ООН има и експертна група за управление на земите. В момента правим проучване на пазара на ипотеки и регистрацията на тези земи. „Основното в нашата работа е насърчаването на обмяната на опит в управлението на териториите”, подчерта тя.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си