34 C
Пловдив
петък, юли 12, 2024

Ето как ще изглеждат сградата и приемната на Летище Русе след ремонта

Дни след подписването на договора с Община Русе Дружество „Еърпорт Русе“ започна изпълнението на инвестиционната си програма за възстановяване на Летище Русе. Изгражда се 9-километровата ограда, опасваща имота, а техника вече разчиства периметъра около пистата. Работи се паралелно и по сградата на терминала. Инвеститорът се е ангажирал тя да остане в автентичния си вид, а интериорът да бъде запазен. Нова електрическа инсталация, дограма със стъклопакети, изолация и настилки, в помещенията за оперативния състав и пилотите, ще подобрят състоянието на обекта като се запази автентичната визия.

Припомняме, че граждани и организации заявиха, че Приемната сграда кандидатства за предоставяне на статут на единична недвижима културна ценност от национално значение, затова е много важно и след ремонта да запази ценните си интериор и екстериор.

Предстои довършване на оградата, подмяна на водопровода, както и изграждането на осветление, за да се реализират нощни полети. В административно отношение също са предприети стъпки. Документацията за летището е внесена в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, за да се извърши пререгистрацията му. Очаква се това да отнеме до 3 седмици.

На този етап от пистата излитат 6-местните самолети Beechcraft C90 с два двигателя от по 420 конски сили. Те са специално оборудвани със система за борба с градушките и предизвикване на валежи, каквато е основната дейност на фирмата инвеститор в летището. През миналата година тя е била наета от румънската държава, където изпълнява дейности в четири района. Съгласно договор с Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ тази година тя ще третира и 33 млн. дка в Северна България. Идеята е със средствата от тази дейност да се финансират и следващите подобрения по летището.

Снимки: Община Русе

Related Articles

Започва рехабилитацията на тротоарите около спирките на „Златни пясъци“

Община Варна започва рехабилитация на тротоарните настилки около спирките на градския транспорт, които обслужват КК „Златни пясъци“, информират от администрацията. Очаква се ремонтните екипи...

Пловдив: Откриват алея на името на Милчо Левиев

На официално събитие на 11 юли, в 11 часа ще бъде открита алея на името на големия български и световен музикант Милчо Левиев. Именуването...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ