18 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Ето как ще изглеждат сградата и приемната на Летище Русе след ремонта

Дни след подписването на договора с Община Русе Дружество „Еърпорт Русе“ започна изпълнението на инвестиционната си програма за възстановяване на Летище Русе. Изгражда се 9-километровата ограда, опасваща имота, а техника вече разчиства периметъра около пистата. Работи се паралелно и по сградата на терминала. Инвеститорът се е ангажирал тя да остане в автентичния си вид, а интериорът да бъде запазен. Нова електрическа инсталация, дограма със стъклопакети, изолация и настилки, в помещенията за оперативния състав и пилотите, ще подобрят състоянието на обекта като се запази автентичната визия.

Припомняме, че граждани и организации заявиха, че Приемната сграда кандидатства за предоставяне на статут на единична недвижима културна ценност от национално значение, затова е много важно и след ремонта да запази ценните си интериор и екстериор.

Предстои довършване на оградата, подмяна на водопровода, както и изграждането на осветление, за да се реализират нощни полети. В административно отношение също са предприети стъпки. Документацията за летището е внесена в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, за да се извърши пререгистрацията му. Очаква се това да отнеме до 3 седмици.

На този етап от пистата излитат 6-местните самолети Beechcraft C90 с два двигателя от по 420 конски сили. Те са специално оборудвани със система за борба с градушките и предизвикване на валежи, каквато е основната дейност на фирмата инвеститор в летището. През миналата година тя е била наета от румънската държава, където изпълнява дейности в четири района. Съгласно договор с Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ тази година тя ще третира и 33 млн. дка в Северна България. Идеята е със средствата от тази дейност да се финансират и следващите подобрения по летището.

Снимки: Община Русе

Related Articles

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в „Сарафово“

Съоръжението ще заработи в началото на месец май Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“. Това е част...

КАБ: Стартира програма за безплатни обучения в архитектурно-строителния сектор

Целта е да се подкрепи дигитализацията на бранша Предстои да стартират безплатните обучения в рамките на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), сред чиито учредители е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ