27 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Етноселище изграждат на Роженските поляни

Истинско етноселище с възрожденски битови кътове, хайдушко кафене и занаятчийски дюкяни ще бъде изградено на Роженските поляни от 14 до 16 юли. На място ще има възстановки на военно-полева болница от Освободителната война и гранична застава от Балканската война. Активностите са по повод годишнините на събора – 125 години от началото му, 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

В историческите възстановки ще се включат над 160 участници от Национално дружество „Традиция“, Комитет „Родолюбие“, Пътуващо читалище „Бащино огнище“ и свободни реконструктори от цялата страна.

В етно селището те ще изнасят уроци по родолюбие, изпълнени с факти и събития от българската история. Три ще са „живите“ картини и възстановки по време на събора – Априлско въстание (14 юли, 16,00 ч.), боевете на Шипка (15 юли, 11,00 ч.) и сраженията на средногорския полк на полк. Владимиров Серафимов за Освобождението на Родопите по време на Балканската война.

Related Articles

Възможност за участие в конкурса ,,Достъпен град“ за 2025 г.

Конкурсът за наградата "Достъпен град" за 2025 г. вече е отворен за кандидатстване. С нея се отличават градове, които полагат резултатни усилия, за да...

Започва рехабилитацията на тротоарите около спирките на „Златни пясъци“

Община Варна започва рехабилитация на тротоарните настилки около спирките на градския транспорт, които обслужват КК „Златни пясъци“, информират от администрацията. Очаква се ремонтните екипи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ