7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

Етноселище изграждат на Роженските поляни

Истинско етноселище с възрожденски битови кътове, хайдушко кафене и занаятчийски дюкяни ще бъде изградено на Роженските поляни от 14 до 16 юли. На място ще има възстановки на военно-полева болница от Освободителната война и гранична застава от Балканската война. Активностите са по повод годишнините на събора – 125 години от началото му, 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

В историческите възстановки ще се включат над 160 участници от Национално дружество „Традиция“, Комитет „Родолюбие“, Пътуващо читалище „Бащино огнище“ и свободни реконструктори от цялата страна.

В етно селището те ще изнасят уроци по родолюбие, изпълнени с факти и събития от българската история. Три ще са „живите“ картини и възстановки по време на събора – Априлско въстание (14 юли, 16,00 ч.), боевете на Шипка (15 юли, 11,00 ч.) и сраженията на средногорския полк на полк. Владимиров Серафимов за Освобождението на Родопите по време на Балканската война.

Related Articles

Започва спешна рехабилитация на улиците във Варна

По нареждане на кмета започва спешна рехабилитация на пътната мрежа във Варна. От дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ информират, че до един месец договорите...

Обсъждат Доклада за ОВОС на модернизацията на жп линия Радомир – Гюешево

На 28.03.2024 г. 11:00 часа в Заседателната зала на община Кюстендил ще се проведе обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ