29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

ЕС насочва 37% от възстановителната помощ към екопроекти и 20% – към цифрови

Всички страни от ЕС трябва до края на февруари да представят пред Европейската комисия (ЕК) национални планове за получаване на средства от възстановителния фонд на ЕС, съобщават световните агенции.

От общия обем на фонда от 672,5 млрд. евро, 37% от бъдещите инвестиции ще бъдат насочени към „зелени“ проекти, а 20% – към дигитални. Това заяви зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис на пресконференция след онлайн заседанието на съвета на ЕС на ниво министри на икономиката и финансите.

Първият ни приоритет (за тази година) трябва да бъде пускането на възстановителния фонд. Всички страни от ЕС трябва до края на февруари да представят (на Еврокомисията) националните си планове за реформи, всеки от които трябва да съдържа списък на конкретни мерки и насоки за инвестиции, каза Домбровскис.

Предложените реформи и инвестиции трябва не само да насочат икономиката към пътя на възстановяване, но и да допринесат за цифровото и „по-зелено“ обновление в ЕС, подчерта той.

 

Related Articles

Откриха паметник на Хитър Петър и Настрадин Ходжа в Момчилград

Скулптури на популярните герои от народните приказки Хитър Петър и Настрадин Ходжа беше открит в центъра на Момчилград. Идеята за създаване на скулптурите е...

Община Сливен ремонтира изложбената зала „Сирак Скитник“

Община Сливен подписа договор за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ