5 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

ЕС насочва 37% от възстановителната помощ към екопроекти и 20% – към цифрови

Всички страни от ЕС трябва до края на февруари да представят пред Европейската комисия (ЕК) национални планове за получаване на средства от възстановителния фонд на ЕС, съобщават световните агенции.

От общия обем на фонда от 672,5 млрд. евро, 37% от бъдещите инвестиции ще бъдат насочени към „зелени“ проекти, а 20% – към дигитални. Това заяви зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис на пресконференция след онлайн заседанието на съвета на ЕС на ниво министри на икономиката и финансите.

Първият ни приоритет (за тази година) трябва да бъде пускането на възстановителния фонд. Всички страни от ЕС трябва до края на февруари да представят (на Еврокомисията) националните си планове за реформи, всеки от които трябва да съдържа списък на конкретни мерки и насоки за инвестиции, каза Домбровскис.

Предложените реформи и инвестиции трябва не само да насочат икономиката към пътя на възстановяване, но и да допринесат за цифровото и „по-зелено“ обновление в ЕС, подчерта той.

 

Related Articles

Младежи ще изграждат пътека за планинско колоездене във Велики Преслав

Проект на Open Space Foundation 2024 цели да помогне на младежи от Велики Преслав да изградят пътека за планинско колоездене в района. За това...

Русе – топ дестинация за туристи, Банско – най-посещаван сред зимните курорти

През 2023 г. най-голямо повишение на туристопотока в традиционните градски дестинации отбелязва Русе. Това показват данните на Единната система за туристическа информация. С малко...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ