34 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Ескперт: Над 80% от сградите в София нямат мълниезащита

След трагичния инцидент в в района на „Западен парк“ в столицата, при който мълния покоси трима души, а четвъртият е в тежко състояние в „Пирогов“, експерти алармират. Над 80% от сградите в София нямат мълниезащита. Повечето от тях са стари блокове и кооперации.

Това заяви за БНР експертът по мълниезащита инж. Христомир Иванов. Той уточни, че тези сгради са имали изградена мълниезащита при строежа, но масово при ремонта на покривите им впоследствие инсталациите са отстранявани.

Специалистът обясни, че мълнията избира пътя си по линия на най-ниското съпротивление. И предупреди, че ако мълния падне върху покрива на блок, докато човек се къпе в банята, вероятността да бъде поразен, ако няма мълниезащита, е много голяма.

Инж. Иванов напомни също, че има действаща наредба за мълниезащита, която много ясно указва как се проектира гръмоотводна инсталация и какъв е периметърът на нейната защита. При новото строителство тя е задължителна и контролирана.

Ескпертите съветват по време на бури да оставаме вкъщи. А ако сме навън, да се покрием край солидни сгради, да не заставаме под самотни дървета, да не се скупчваме на групи, да не отваряме чадъри и да не използваме мобилни телефони!

Related Articles

Зона за отдих и спорт ще правят в пловдивското село Брестник

С решение на правителство се променя статутът на имот в село Брестник от публична на частна държавна собственост и се прехвърля в собственост на...

Радомир инвестира близо 2 млн. лв. в ново улично осветление

Одобрен е проект за подмяна на уличното осветление на 29 села на територията на община Радомир, съобщи кметът Кирил Стоев пред БНР. Проектът е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ