28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Ескперт: Над 80% от сградите в София нямат мълниезащита

След трагичния инцидент в в района на „Западен парк“ в столицата, при който мълния покоси трима души, а четвъртият е в тежко състояние в „Пирогов“, експерти алармират. Над 80% от сградите в София нямат мълниезащита. Повечето от тях са стари блокове и кооперации.

Това заяви за БНР експертът по мълниезащита инж. Христомир Иванов. Той уточни, че тези сгради са имали изградена мълниезащита при строежа, но масово при ремонта на покривите им впоследствие инсталациите са отстранявани.

Специалистът обясни, че мълнията избира пътя си по линия на най-ниското съпротивление. И предупреди, че ако мълния падне върху покрива на блок, докато човек се къпе в банята, вероятността да бъде поразен, ако няма мълниезащита, е много голяма.

Инж. Иванов напомни също, че има действаща наредба за мълниезащита, която много ясно указва как се проектира гръмоотводна инсталация и какъв е периметърът на нейната защита. При новото строителство тя е задължителна и контролирана.

Ескпертите съветват по време на бури да оставаме вкъщи. А ако сме навън, да се покрием край солидни сгради, да не заставаме под самотни дървета, да не се скупчваме на групи, да не отваряме чадъри и да не използваме мобилни телефони!

Related Articles

Изграждат пречиствателна станция в Стрелча

Започна изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ в местността „Мечкерец“ в землището на град Стрелча. Мащабният проект е на стойност 4 936 020,31...

Велико Търново: Нова организация на движението в Деня на независимостта

Във връзка с честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България и свързаните с празника културни и обществени събития във Велико Търново...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ