16 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

Емил Караниколов: Съвсем скоро ще бъде открита Индустриална зона „Загоре“

Индустриална зона „Загоре“ е вече готова и скоро ще бъде открита. Отпуснати са пари от държавата, построена е довеждаща инфраструктура – вода, ток. С изграждането на Зоната сме изпълнили поетият ангажимент от държавата. Има вече и сериозен интерес от инвеститори. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на дискусия с представители на бизнеса в Стара Загора, част от националната кампания „Заедно срещу кризата“. 

В дискусията за популяризиране на държавната помощ в борбата с кризата, участваха представители на работодателските организации, на малкия и средния бизнес от региона, на гражданския сектор, изпълнителната и законодателната власт.

Целта е за Стара Загора да се намери голям стратегически инвеститор и то в сектор с висока добавена стойност“, изтъкна още икономическият министър. Караниколов посочи, че държавата може да изгради голяма Индустриална зона и на терена на Летище Стара Загора, за да привлече такъв инвеститор. „Аз съм оптимист, но решението трябва да бъде на местното общество и Общинския съвет“, заяви още Караниколов.

По думите му Зелената сделка, която се предлага от ЕК ще засегне много от работещите в региона. „С приемането на новия Закон за индустриалните зони държавата може да започне изграждане на голяма индустриална зона тук с европейски пари, като само Бургас и Стара Загора имат такива подходящи терени, които да приемат голям стратегически инвеститор. Той подчерта, че Летище Стара Загора няма лиценз от 2007 година, и до момента не е проявен и инвеститорски интерес към него, а пряк конкурент на евентуалната му дейност ще бъде и летище Пловдив. „Ако обаче старозагорци искат да го запазят, ще работим в тази посока, но това ще е много дълъг процес, ще бъдат необходими между 35 и 70 млн. лева първоначални инвестиции. Ако обаче се изгради голяма Индустриална зона на терен от около 2 200 декара, ще търсим стратегически инвеститор, който освен добро възнаграждение ще предложи и съпътстващо производство“, обяви икономическият министър и допълни, че много бързо може да започне изграждането на такава голяма зона.

 

Related Articles

Форум „Брацигово – каменният поток на времето“ с престижна награда

Форум „Брацигово – каменният поток на времето“ бе отличен с награда в раздел „Бранд Родопи“ на кампанията „Чудесата на България“. Форумът е мащабно събитие, посветено...

Атрактивни пейки показват забележителностите и туристическите обекти в Симитли

Красиви пейки разказват за природните забележителности и туристическите обекти в община Симитли. Те са с атрактивна форма на книга и са разположени на различни...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ