4 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

Електронна система за адресна регистрация заработи в София

Услугата отнема на гражданите броени минути

София вече разполага с Електронна система за адресна регистрация, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Услугата вече е напълно дигитализирана за всички 24 района на столицата.

„Смяната на адресна регистрация отнема около 10 минути и изисква облачен електронен подпис, предоставян от някои компании, одобрени от Комисията за регулиране на съобщенията“.

Това обяснява зам.-кметът по дигитализацията Генчо Керезов. Допълва, че са нужни и законови промени обаче. С тях ще отпадне изискването за снимка; сканирано копие на нотариален акт; декларация за съгласие. По думите му това са ненужни за тези цели вече документи. С оптимизацията на законодателната рамка множество процеси по услуги, предоставяни от община за гражданите, ще се случват още по-бързо и ефективно“, уточни той.

„Голямото предизвикателство пред Столична община е през следващите години да свържат всички електронни услуги, които предлага, в една обща рамка“.

Това каза още зам.-кметът по дигитализацията и допълни, че това е заложено в Стратегията за дигитална трансформация на София, която е приета през 2020 и има 7-годишен хоризонт.

Пилотното поетапно въвеждане на електронна адресна регистрация в различни райони започна през лятото на миналата година.

Данните показват, че направените досега електронни заявки през новата система са няколко пъти повече, отколкото тези в цялата община за последните 6 години.

Related Articles

До 8 януари: Приемат оферти за проектиране и ремонт на три тунела

До 8 януари 2024 г. се приемат оферти в обществената поръчка за проектиране и основен ремонт на тунел „Дупница“ на път I-1 Дупница –...

До края на 2023: Приключва ремонтът на сградата на младежкия дом в Ямбол

Предстои подписване на Акт 15 и на следващ етап въвеждане в експлоатация на сградата на младежкия дом в Ямбол, информират от общината. Сградата е построена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ