18 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Електронен паспорт проследява целия живот на сградите

Софтуер за електронен технически паспорт на сгради позволява да се проследи целия процес по създаване на сградата и нейната експлоатация. Системата е резултат от инициатива на Камарата на архитектите в България (КАБ) още от 2017 г., когато посетихме Македония и видяхме как работи тяхната система“, казва пред Investor.bg арх. Петкана Бакалова, заместник-председател на КАБ.

Вече почти три години настояваме и в България да се премине към електронно въвеждане на документацията – заявления и издаване на разрешение за строеж. В тази връзка проведохме редица срещи, включително на най-високо ниво. Едно от предложенията ни беше в Закона за устройство на територията (ЗУТ) да бъде предвидено цифрово предаване на инвестиционния проект, но не срещнахме разбиране. На среща с вицепремиера Томислав Дончев за обсъждане на новото законодателство във връзка с електронното управление, също коментирахме нашето предложение КАБ да създаде електронната система и да я предостави за безвъзмездно ползване на общини и държавни администрации. Идеята беше тя да бъде подготвена с отворен код, за да може да се свързва и развива със системата за електронно управление, която правителството ще изгради“, разказва арх. Бакалова предисторията на системата.

Тъй като дълго време нищо не се случи, решихме ние да създадем този софтуер и да покажем как може да работи. Създали сме съдържателната част на софтуера, в която сме обхванали целия процес по създаване на сградата и нейната експлоатация“, допълва тя.

Системата има три модула. Първият е за инвестиционните проекти, като той обхваща всички аспекти и подробности от действащото законодателство, включва всички данни и характеристики на съответния имот и дава възможност в системата да се качват всички изходни данни и придружаващи документи – геоложки доклади, предварителни договори с експлоатационни дружества. Това са всички необходими документи, за да бъде одобрен един инвестиционен проект и да бъде издадено разрешение за строеж, обяснява арх. Бакалова.

Системата е създадена не само за сгради, но и за техническа инфраструктура, като за сградите инвестиционните проекти се качват от архитектите, а за инженерната инфраструктура – от съответната водеща специалност (водопровод, електропровод и т. н). Системата може да извършва автоматично търсене в регистъра на КАБ, а ако получим достъп от Камарата на инженерите – и в тяхната система. Към момента можем да демонстрираме как тя автоматично прави проверка дали съответният архитект или проектант е с правоспособност, която отговаря на категорията на сградата, и дали понастоящем притежава правоспособност или му е отнета. Т.е. няма нужда проектантите да подават удостоверения или главният архитект да рови в регистъра на проектантите, тъй като проверката става автоматично. Системата е подготвена да прави много подобни проверки в бъдеще, ако бъде осигурен достъп. Когато е одобрен проектът, има възможност да се качи разрешението за строеж в системата, когато то вече е влязло в сила“, разказва арх. Бакалова.

Следващата част на софтуера включва изпълнението по време на строителството. „Тук има възможност да бъдат качени всички протоколи по действащата нормативна база, включително работни проекти, снимков и видео материал. Всичко това осветлява и процеса на строителството“, отбелязва арх. Бакалова. Възможно е досието на сградата да бъде разширено с допълнителна информация по време на строителството.

Последният етап е създаването на електронния паспорт на сградата, който включва административна документация, възможност за предписания за експлоатация на сградата, предвидени са и полета за попълване на данни за разходите за електричество, вода, газ, като те могат да се извличат и директно, ако бъде предоставен достъп. „По този начин проследяваме буквално как се държи сградата в периода на експлоатацията си и дали енергийните й характеристики отговарят на предварително заложения клас в проекта. В последния модул могат да бъдат вписани и всички данни от ежегодните проверки на асансьорите, системите за противопожарна безопасност“, казва арх. Бакалова.

Очаква се на първо време системата да има минимум 5000-6000 потребители. Това са проектантите, които ще могат да качват документи. „Нашият апел към държавната администрация е тя да бъде начинът за предаване на проекта в цифров вид, вместо да се носят дискове и флашки и никой да не знае какво се случва с тях и как се съхраняват“, добавя арх. Бакалова.

Системата е в облачна среда и е добре защитена, обсъжда се дори необходимостта от криптиране на файловете, а достъпът да става чрез електронен подпис. „Проучваме възможността всички проектанти, които са членове на КАБ, да получат безплатно електронен подпис, за да се валидира системата“, отбелязва арх. Бакалова. Тя допълва, че е добре информацията за вече построените сгради също да постъпи в електронната система, за да получи държавата поглед върху сградния фонд и техническата инфраструктура в България. Това е и отправната точка за създаването на стратегии и анализи за управлението им. „Така може да се планират средства за ремонт на водопроводи, техническа инфраструктура, пътища, мостове, виадукти.

Софтуерът може буквално да изпраща SMS-и или известявания за наближаваща дата за проверка на асансьора или системата за противопожарна безопасност. Той позволява чрез определени филтри и да се сортира информация. Например, една община веднага може да види колко еднофамилни къщи има на територията си, колко са кооперациите, колко са промишлените предприятия, каква мощност се използва в определен квартал. Последните данни биха били полезни за експлоатационните дружества при подготовка на анализи“, разказва арх. Бакалова.

Предстои разговор със Столична община, която има другата съставна част от системата, свързана с процесите, за да видим дали поне на това ниво можем да ги свържем и да демонстрираме на държавата, че това е полезно за всички“, допълва тя. Водени са разговори и с депутати, които са дали подкрепата си за задействането на системата. „Очакваме при следващото изменение на ЗУТ тя да бъде интегрирана, за да може да заработи“, казва арх. Бакалова.

Related Articles

Строят изложбена зала към Историческия музей в Свиленград

Нова сграда ще увеличи експозиционната част на Историческия музей в Свиленград. Едноетажната постройка ще е в двора на музея до съществуващата сграда, като ще...

Изложба на именития Кристо в музей галерия „Анел“

„Кристо – поетика на необикновеното“ е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. От 21 септември до 10...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ