34 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Електронен „инспектор“ диагностицира дървета в Разград

Електронен „инспектор“ преглежда за здравословни проблеми дърветата на територията на Община Разград, информират от администрацията. След София и Пловдив кметството в Разград е третото в страната, което разполага със съвременен резистограф за диагностика на дървета и съоръжения от дърво.

Служители на общинското предприятие “Паркстрой“ вече са преминали обучение за работа с резистографа. Машинката извършва неинвазивна диагностика на вътрешното състояние на дърветата. Уредът обследва плътността на растителните видове, установява има ли гнилостни процеси, водещи до образуване на хралупи, налични ли са гъбични процеси.

Уредът може да обследва дървета в диаметър между 30 до 100 см., като този в Разград е за диаметър до 50 см. На база на експертната оценка за състоянието на обследваните дървета в населени места се взема решение дали те са опасни за преминаващи хора, автомобили и за съседни сгради и дали не необходимо да бъдат отсечени или да останат под наблюдение.

Какво е състоянието на обследваното дърво се вижда на дисплея на уреда в момента на извършването на обследване на конкретното дърво, това се случва с пробиване на дървесните пластове с игла 2 милиметра, като при тази процедура не се уврежда растението. Диаграмата от всяко от обследванията се принтира и на нейна база може да се вземе компетентно решение за необходимостта от интервенции върху обследваното дърво.

ПОЛЕЗНО

Резистографът може да се използва и за диагностика на други обекти с дървесен произход – дървени стълбове, мостове, дървени части от съоръжения на детски площадки, основи на стари дървени къщи и дървени греди и други.

Related Articles

Осигуряват техническа помощ за зелени проекти

Фонд ФЛАГ е получил одобрение на проект, финансиран от програма LIFE на ЕК, за техническа помощ за зелени проекти. Скоро тази логистична, информационна и...

Легла от картон и без климатици: Олимпийското село в Париж ще бъде „най-зеленото“

Самите сгради ще бъдат рециклирани след края на игрите Домакините и организаторите на Олимпийските игри в Париж анонсираха, че това ще бъдат „най-зелените и устойчиви...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ