21 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Електрически машини за почистване на тротоари работят пилотно в София

Първите електрически машини за почистване на тротоари в София вече работят в столицата. Това е една от трите почистващи машини, които Столична община закупи пилотно тази година. Те са закупени като част от мерките за подобряване на качеството на атмосферния въздух, машините ще се използват от районните администрации с цел да подпомогнат дейностите за ограничаване на запрашаването и поддръжката на чистотата в обществените пространства.“ Това каза зам.-кметът Десислава Билева и допълни, че ОП „Паркове и градини“ също са закупили за поддръжката на алеите електрическа машина.

Почистващите машини са изцяло електрически, с ниски нива на шум и малки габарити, което ги прави подходящи за почистване на външни обществени зони, включително и на тесни и труднодостъпни места. Всяка от тях е оборудвана с контейнер за отпадъци с обем 240 л, филтър за прахови частици и може да работи 8 часа с едно зареждане. Трите машини са предоставени за ползване на районите „Надежда“, „Възраждане“ и „Средец“. Районната администрация на „Красно село“ също е закупила подобна машина. Почистването на праха и миенето на улиците са част от мерките, които Столичната община изпълнява с цел подобряване състоянието на въздуха.

Десислава Билева припомни, че като мярка за подобряване качеството на въздуха Столичната община изпълнява и проект за подмяна на отоплителните тела на твърдо битово гориво с по-екологично. До момента в район „Надежда“ са подадени 114 заявления, а приемът на документи продължава. През тази година ще продължи и облагородяването на градски пространства, определени като „кални точки“, с цел намаляване на запрашаването.

Related Articles

Нощ на индустрията в Стара Загора среща работодатели и младежи

Нощ на индустрията предстои в Стара Загора. Първото по рода си събитие цели да осигури директна връзка между работодателите и всички желаещи да се...

Букурещ обяви международeн конкурс за дизайн на крайбрежна зона

Орденът на архитектите в Румъния (OAR) и Община Букурещ, обявиха Международен конкурс за дизайн на крайбрежна зона - „Colentina Lakes, 2nd District, Bucharest“. Конкурсът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ