15 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

Електрически машини за почистване на тротоари работят пилотно в София

Първите електрически машини за почистване на тротоари в София вече работят в столицата. Това е една от трите почистващи машини, които Столична община закупи пилотно тази година. Те са закупени като част от мерките за подобряване на качеството на атмосферния въздух, машините ще се използват от районните администрации с цел да подпомогнат дейностите за ограничаване на запрашаването и поддръжката на чистотата в обществените пространства.“ Това каза зам.-кметът Десислава Билева и допълни, че ОП „Паркове и градини“ също са закупили за поддръжката на алеите електрическа машина.

Почистващите машини са изцяло електрически, с ниски нива на шум и малки габарити, което ги прави подходящи за почистване на външни обществени зони, включително и на тесни и труднодостъпни места. Всяка от тях е оборудвана с контейнер за отпадъци с обем 240 л, филтър за прахови частици и може да работи 8 часа с едно зареждане. Трите машини са предоставени за ползване на районите „Надежда“, „Възраждане“ и „Средец“. Районната администрация на „Красно село“ също е закупила подобна машина. Почистването на праха и миенето на улиците са част от мерките, които Столичната община изпълнява с цел подобряване състоянието на въздуха.

Десислава Билева припомни, че като мярка за подобряване качеството на въздуха Столичната община изпълнява и проект за подмяна на отоплителните тела на твърдо битово гориво с по-екологично. До момента в район „Надежда“ са подадени 114 заявления, а приемът на документи продължава. През тази година ще продължи и облагородяването на градски пространства, определени като „кални точки“, с цел намаляване на запрашаването.

Related Articles

Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

Народното събрание одобри създаването на Междуведомствен съвет за анализ на преките чуждестранни инвестиции при Министерския съвет. Това стана с гласуване на промени в Закона...

Село Слънчево: Единственото място за индустриална зона на Варна

Община Варна е с ограничена територия и с. Слънчево е единственото място със свободна площ от 4500 дка в региона, което е подходящо за...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ